, ,

Klopsiki z dorsza w sosie koperkowym

Dzisiaj przygotowałam quenelles z ryby i jogurtu. Pod tą francuską nazwą kryją się po prostu klopsiki z farszu rybnego, mięsnego lub drobiowego, zazwyczaj gotowane. Składniki (2 porcje): Klopsy: 500 g filetu z ryby 2 białka…
,

Zdrowe święta! Jak nie przytyć?

Wielkimi krokami zbliżają się święta, a wraz z nimi kulinarne szaleństwa. Bigos, krokiety, pierogi, karp, sałatki z majonezem. Co zrobić, żeby mimo tych wszystkich pokus nadal mieścić się w sylwestrową kreację? Oto kilka rad,…
, , , , ,

Brokuły, szpinak i gorgonzola – zupa krem

U większości studentów trwają właśnie przygotowania do akcji pt. „rozmrażamy lodówkę na święta”. I mnie nie ominęło czyszczenie zawartości lodówki/zamrażarki. Dlatego dzisiaj przygotowałam zupę z tego, co akurat miałam…
, , , ,

Szpinak z truskawkami – sałatka

Od dawna "chodził" za mną szpinak z truskawkami. Dzisiaj postanowiłam w końcu zaspokoić swoje kubki smakowe. Pyszna i zdrowa sałatka. Sałatkę warto zrobić w sezonie letnim, ze względu na dostępność świeżych truskawek. Odpowiednio…
, , ,

Koktajl z awokado

Awokado to prawdziwa skarbnica witamin (A, D, E, K, PP, C). Jest bardzo tłuste, ale są to dobre tłuszcze - a dokładniej nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom "złego" cholesterolu. Awokado zapobiega chorobom układu krążenia…
, , ,

Zupa bananowa

Nie sądziłam, że kiedykolwiek połączę tak słodki smak, jakim cechuje się banan, z cebulą, curry i ostrą papryką. Postanowiłam jednak zaryzykować i muszę przyznać, że opłaciło się. Zupa wyszła pyszna, ale uwaga – bardzo…