
Co zrobić z dyni? Przepis na kaszotto z dynią
Najbardziej kojarzące się z jesienią warzywo? Zdecydowanie DYNIA! Jest zdrowa, tania, łatwodostępna i niesamowicie uniwersalna. Do tego ma mało kalorii, jest bogata w beta-karoten, błonnik i potas. Z dyni przygotujecie placki, babeczki,…

Rozgrzewające curry z ciecierzycy + recenzja INSTANT POT DUO EVO PLUS 10W1
Jesień to czas rozgrzewających potraw z wykorzystaniem imbiru, curry, kurkumy, papryki. Idealnie w ten ton wpisuje się proste curry z ciecierzycy, które dzisiaj Wam przedstawiam. Przepis jest opracowany na Instant Pot, ale można go przerobić…

Bezmleczne placuszki owsiane z tofu
Placuszki na słodko są przepyszne, ale niestety mają jedną wadę - zazwyczaj zawierają niewiele białka, przez co sycą na krótko. Chyba, że podamy je z wysokobiałkowym jogurtem czy przygotujemy ciasto na bazie twarogu (tak jak zrobiłam…

Prosty makaron z sosem sezamowym, brokułami i ciecierzycą
Moje pierwsze skojarzenie z tahini (pastą sezamową) - hummus. Robię często, więc nic dziwnego. Ale tak naprawdę tahini ma o wiele, wiele więcej zastosowań. Nadaje się do przygotowania chałwowej jaglanki z owocami, sosu do deserów…

Jagodzianki FIT z ksylitolem – dużo jagód
Zamarzyły mi się ostatnio jagodzianki na bogato. Wypasione, czyli takie z cienkim, rozpływającym się w ustach maślanym ciastem i nieprzyzwoitą ilością jagód. I chyba się udało, mamy to! Dużo, dużo owoców, a do tego praktycznie…

Odchudzone tiramisu borówkowe ze skyrem
Tiramisu to cudowny deser, przepyszny, ale jednocześnie dość tłusty i kaloryczny. Dlatego pomyślałam sobie, że warto byłoby go trochę odchudzić, tak żeby mógł gościć w menu trochę częściej niż raz na jakiś czas. I chyba…