Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto dyniowe. Wilgotne, pachnące mandarynkami, z praktycznie bezkalorycznym lukrem z erytrolu, który genialnie uzupełnia smak. Jest idealne do wykorzystania zalegającego w zamrażarce dyniowego puree. Znika szybko, więc warto pomyśleć o zrobieniu od razu dwóch porcji. A jeśli lubisz ciasta dyniowe, sprawdź też wilgotny piernik dyniowy ze zdjęcia poniżej.
Przepis na ciasto dyniowe – składniki na 10 porcji:
- 250 g puree z dyni
- 225 g mąki
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 120 g oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 mandarynki
- 2 garście śliwek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić)
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego/skrobia ziemniaczana
- 5 łyżeczek erytrolu
Ważne!
- Konsystencja ciasta zależy od wilgotności puree. Jeśli widzisz, że ciasto jest zbyt gęste i nie można go swobodnie wlać do foremki, dodaj odrobinę wody. Puree przygotujesz piekąc dynię w kawałkach (ze skórką), w 180-200 stopniach, aż będzie miękka. następnie obierz ją (dyni hokkaido nie trzeba obierać) i zblenduj na gładki mus. Takie puree możesz mrozić i wykorzystywać np. do zdrowego kaszotto z dynią lub dyniowych babeczek.
- Jeśli chcesz odchudzić ciasto, zamiast samego cukru użyj cukru i ksylitolu pół na pół.
- Śliwki możesz pominąć.
- Mandarynki można zastąpić pomarańczą.
- Użyj budyniu waniliowego lub śmietankowego. Zamiennie może być skrobia ziemniaczana.
Przygotowanie:
- Rozdziel białka od żółtek.
- W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, cukier, olej, jajka, sok i skórkę z 2 mandarynek oraz puree z dyni.
- Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z zawartością pierwszej miski. Mieszaj krótko, żeby zachować puszystość ciasta.
- Wymieszaj śliwki (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej i odlej nadmiar wody) z budyniem lub skrobią.
- Ciasto przelej do foremki o średnicy około 24 cm. Na górze ułóż śliwki.
- Piecz 40-45 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika do ostudzenia.
- Zmiel erytrol do konsystencji cukru pudru (np. w blenderze). W kubku wymieszaj erytrol z łyżeczką soku z mandarynek i stopniowo wlewaj więcej soku, aż uzyskasz konsystencję lejącego lukru. Polej ciasto.
Jedna porcja zawiera:
260 kcal; 4,9 g białka; 14 g tłuszczu; 27 g węglowodanów; 18,7 g błonnika
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!