przepis na ciasto dyniowe

Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto dyniowe. Wilgotne, pachnące mandarynkami, z praktycznie bezkalorycznym lukrem z erytrolu, który genialnie uzupełnia smak. Jest idealne do wykorzystania zalegającego w zamrażarce dyniowego puree. Znika szybko, więc warto pomyśleć o zrobieniu od razu dwóch porcji. A jeśli lubisz ciasta dyniowe, sprawdź też wilgotny piernik dyniowy ze zdjęcia poniżej.


Przepis na ciasto dyniowe – składniki na 10 porcji:

  • 250 g puree z dyni
  • 225 g mąki
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 120 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 mandarynki
  • 2 garście śliwek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego/skrobia ziemniaczana
  • 5 łyżeczek erytrolu

Ważne!

  • Konsystencja ciasta zależy od wilgotności puree. Jeśli widzisz, że ciasto jest zbyt gęste i nie można go swobodnie wlać do foremki, dodaj odrobinę wody. Puree przygotujesz piekąc dynię w kawałkach (ze skórką), w 180-200 stopniach, aż będzie miękka. następnie obierz ją (dyni hokkaido nie trzeba obierać) i zblenduj na gładki mus. Takie puree możesz mrozić i wykorzystywać np. do zdrowego kaszotto z dynią lub dyniowych babeczek.
  • Jeśli chcesz odchudzić ciasto, zamiast samego cukru użyj cukru i ksylitolu pół na pół.
  • Śliwki możesz pominąć.
  • Mandarynki można zastąpić pomarańczą.
  • Użyj budyniu waniliowego lub śmietankowego. Zamiennie może być skrobia ziemniaczana.

Przygotowanie:

  1. Rozdziel białka od żółtek.
  2. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, cukier, olej, jajka, sok i skórkę z 2 mandarynek oraz puree z dyni.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z zawartością pierwszej miski. Mieszaj krótko, żeby zachować puszystość ciasta.
  4. Wymieszaj śliwki (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej i odlej nadmiar wody) z budyniem lub skrobią.
  5. Ciasto przelej do foremki o średnicy około 24 cm. Na górze ułóż śliwki.
  6. Piecz 40-45 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika do ostudzenia.
  7. Zmiel erytrol do konsystencji cukru pudru (np. w blenderze). W kubku wymieszaj erytrol z łyżeczką soku z mandarynek i stopniowo wlewaj więcej soku, aż uzyskasz konsystencję lejącego lukru. Polej ciasto.

Jedna porcja zawiera:

260 kcal; 4,9 g białka; 14 g tłuszczu; 27 g węglowodanów; 18,7 g błonnika

ciasto dyniowe
przepis na ciasto dyniowe
poradnia dietetyczna dietetyk online
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *