fit piernik z powidłami

Czy jest bardziej świąteczne ciasto niż piernik? Wg mnie ani makowiec, ani sernik nie mogą z nim konkurować. Aromatyczny, korzenny, o zapachu unoszącym się w całym domu… uwielbiam! Jako że mam nieskończone zapasy puree z dyni, pomyślałam że wykorzystam je do upieczenia ciasta. Mus nadaje fajnej puszystości i wilgotności. To ciasto nie jest dietetyczne, ale pomyślałam że jeśli ktoś będzie miał ochotę na wersję “odchudzoną”, zaproponuję również przepis na fit piernika. Wybierz, który rodzaj bardziej Ci odpowiada. Wg mnie obydwa są ok. Lukier z erytrolu nie ma kalorii, ale z kolei czekolada to czekolada 😉 Ciasto nie wymaga leżakowania, robi się je stosunkowo szybko (o ile masz w zapasie puree z dyni, warto je mrozić żeby było zawsze dostępne). Idealne dla spóźnialskich. Jeśli lubisz wypieki, w których można przemycić warzywa bez wpływu na smak, sprawdź też marchewkowy piernik z lukrem 0 kcal.


Przepis na wilgotny piernik – składniki na 10 porcji:

  • 350 g purre z dyni (u mnie z dyni zwyczajnej)
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g cukru (lub w wersji fit pół na pół z ksylitolem)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
  • 100 g powideł śliwkowych (lub w wersji fit dżemu wiśniowego bez cukru)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady na polewę lub bezkaloryczny lukier z erytrolu (w wersji fit, przepis poniżej)

Ważne!

  • Do przepisu użyłam puree z dyni zwyczajnej, które jest bardziej wodniste niż to z dyni hokkaido zmiksowanej ze skórką. Możesz użyć hokkaido, ale musisz wtedy dolać odrobinę wody, żeby ciasto było wilgotne. Puree przygotujesz piekąc dynię w kawałkach (ze skórką), w 180-200 stopniach, aż będzie miękka. następnie obierz ją (dyni hokkaido nie trzeba obierać) i zblenduj na gładki mus. Takie puree możesz mrozić i wykorzystywać np. do zdrowego kaszotto z dynią lub dyniowych babeczek.
  • Jeśli chcesz odchudzić ciasto, zamiast samego cukru użyj cukru i ksylitolu pół na pół.
  • W ramach polewy użyj dobrej jakości gorzkiej czekolady, z małą ilością cukru i wysoką zawartością kakao. Możesz ją zastąpić bezkalorycznym lukrem z erytrolu (100 g zmielonego w blenderze erytrolu utrzyj na gładki lukier z 3 łyżkami soku z cytryny i odrobiną wody).
  • Zamiast powideł możesz użyć dżemu bez cukru (najlepiej pasuje wiśniowy).

Przygotowanie:

  1. Ubij jajka z cukrem.
  2. Stopniowo wlewaj olej.
  3. Wymieszaj w misce suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, szczyptę soli, przyprawę do piernika i ksylitol w wersji fit). Dodaj puree z dyni, wymieszaj łyżką. Dodaj masę jajeczną, wymieszaj na gładkie ciasto.
  4. Przelej do keksówki, piecz 50 minut w 180 stopniach.
  5. Odstaw do wystygnięcia, następnie przekrój poziomo na pół i przełóż powidłami lub dżemem.
  6. Złącz połówki ciasta. Roztop czekoladę w rondelku na małym ogniu. Polej piernik (lub posmaruj lukrem z erytrolu)
fit piernik z powidłami

Jedna porcja (w wersji “nie-fit”) zawiera:

315 kcal; 5,6 g białka; 16 g tłuszczu; 37 g węglowodanów; 2,4 g błonnika

Jedna porcja (w wersji “fit”) zawiera:

244 kcal; 5 g białka; 12 g tłuszczu; 30 g węglowodanów; 2,3 g błonnika

poradnia dietetyczna dietetyk online
1 komentuj
  1. Joasia
    Joasia says:

    Właśnie w te święta miałam przyjemność jeść piernik z dyni i przyznam że pyszny. Sama nie jestem zwolenniczką tego typu wypieków, ale wie o tym moja przyjaciółka i nie raz gdy wpada do mnie z ciastem to najpierw jem a potem mi mówi co w środku jest. Tym sposobem jadłam również ciasto z marchewką, swoją drogą również doskonałe!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *