owsianka z zurawina

W sklepach pojawiła się świeża żurawina, która moim zdaniem smakuje o wiele lepiej niż suszona. Zrobiłam więc zapas i postanowiłam ją wykorzystać w nieco mniej popularny sposób, przygotowując przepis na owsiankę z żurawiną. Świetnie pasuje tu mleczko kokosowe, które nie tylko komponuje się smakowo, ale też odpowiada za kremową konsystencję. W celu zaoszczędzenia kalorii użyłam mleczka o zmniejszonej zawartości tłuszczu (około 13%), ale uwierzcie że to nie ujmuje jej smaku. Jeśli nie uda Wam się upolować żurawiny nic straconego – użyjcie w zamian wiśni (mrożonych lub świeżych).

Przepis na owsiankę z żurawiną – składniki na 1 porcję:

  • 200 g mleczka kokosowego (light, około 13% tłuszczu)
  • 50 g płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki erytrolu (lub więcej, jeśli macie ochotę)
  • 60 g świeżej żurawiny (można zastąpić wiśniami)
  • 100 ml wody (niecałe pół szklanki)
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (można zastąpić skrobią ziemniaczaną i dodać np. aromat waniliowy)
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy/cukier z prawdziwą wanilią/ziarenka wanili

Przygotowanie:

  1. W rondelku umieść płatki, mleczko kokosowe, 2 łyżeczki erytrolu (lub więcej, wg uznania), szczyptę soli i kilka kropli ekstraktu waniliowego (lub ziarenka prawdziwej wanilii/cukier z wanilią).
  2. Zagotuj aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
  3. Żurawinę podgrzej z połową wody i 2 łyżeczkami erytrolu. Budyń dokładnie rozrób z resztą wody, tak żeby nie było grudek. Kiedy owoce zaczną się rozpadać, dodaj budyń z wodą i ciągle mieszając gotuj, aż zgęstnieje.
  4. Wyłóż żurawinę na ugotowaną owsiankę.
owsianka z zurawina

Jedna porcja zawiera:

472 kcal; 8 g białka; 28 g tłuszczu; 45 g węglowodanów; 5,6 g błonnika

A jeśli należysz do fanów owsianek, sprawdź też pieczoną owsiankę bananową i sernikową zapiekaną owsiankę z owocami

poradnia dietetyczna dietetyk online
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *