W sklepach pojawiła się świeża żurawina, która moim zdaniem smakuje o wiele lepiej niż suszona. Zrobiłam więc zapas i postanowiłam ją wykorzystać w nieco mniej popularny sposób, przygotowując przepis na owsiankę z żurawiną. Świetnie pasuje tu mleczko kokosowe, które nie tylko komponuje się smakowo, ale też odpowiada za kremową konsystencję. W celu zaoszczędzenia kalorii użyłam mleczka o zmniejszonej zawartości tłuszczu (około 13%), ale uwierzcie że to nie ujmuje jej smaku. Jeśli nie uda Wam się upolować żurawiny nic straconego – użyjcie w zamian wiśni (mrożonych lub świeżych).
Przepis na owsiankę z żurawiną – składniki na 1 porcję:
- 200 g mleczka kokosowego (light, około 13% tłuszczu)
- 50 g płatków owsianych
- szczypta soli
- 4 łyżeczki erytrolu (lub więcej, jeśli macie ochotę)
- 60 g świeżej żurawiny (można zastąpić wiśniami)
- 100 ml wody (niecałe pół szklanki)
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (można zastąpić skrobią ziemniaczaną i dodać np. aromat waniliowy)
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy/cukier z prawdziwą wanilią/ziarenka wanili
Przygotowanie:
- W rondelku umieść płatki, mleczko kokosowe, 2 łyżeczki erytrolu (lub więcej, wg uznania), szczyptę soli i kilka kropli ekstraktu waniliowego (lub ziarenka prawdziwej wanilii/cukier z wanilią).
- Zagotuj aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
- Żurawinę podgrzej z połową wody i 2 łyżeczkami erytrolu. Budyń dokładnie rozrób z resztą wody, tak żeby nie było grudek. Kiedy owoce zaczną się rozpadać, dodaj budyń z wodą i ciągle mieszając gotuj, aż zgęstnieje.
- Wyłóż żurawinę na ugotowaną owsiankę.

Jedna porcja zawiera:
472 kcal; 8 g białka; 28 g tłuszczu; 45 g węglowodanów; 5,6 g błonnika
A jeśli należysz do fanów owsianek, sprawdź też pieczoną owsiankę bananową i sernikową zapiekaną owsiankę z owocami
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!