Owsianka zapiekana z owocami

Po zjedzeniu owsianki nadal jesteś głodna/-ny? Mam na to patent. Dodaj twaróg, a nie tylko zwiększysz sytość, ale też zamienisz zwykłe płatki w pyszny fit serniczek. Ta owsianka zapiekana z owocami ma aż 40 g białka w porcji, więc najedzenie gwarantowane. To naprawdę zdrowe, sycące i proste śniadanie. Albo drugie śniadanie. Albo kolacja. Albo deser. Jak wolisz 😉 Możesz zrobić dwie warstwy, tak jak proponuję, ale możesz też poprzestać na jednej i owsianka będzie równie smaczna. Użyj dowolnych owoców – wiśni, malin, truskawek, jagód – w zależności od preferencji i zawartości lodówki czy zamrażarki.

Sernikowa owsianka zapiekana z owocami – składniki na 2 porcje:

  • 1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
  • 2 jajka
  • 10 łyżek (100 g) płatków owsianych
  • 4 łyżki (80 g) jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka (10 g) kakao bez cukru
  • 6 łyżeczek (30 g) erytrolu (lub więcej, jeśli lubisz słodkie)
  • owoce – u mnie 100 g mrożonych wiśni bez pestek

WAŻNE:

  • Wiśnie możesz zamienić na maliny, truskawki, borówki czy jagody (świeże lub mrożone)
  • Możesz zrobić tylko jedną warstwę, owsianka będzie równie pyszna!
  • Czas pieczenia zależy od wielu czynników, jak np. moc piekarnika czy chłonność płatków, więc traktuj 30 minut jako punkt odniesienia, nie sztywną wytyczną.

Przygotowanie:

  1. Zblenduj twaróg, jajko, jogurt, cukier wanilinowy i słodzik. Wymieszaj łyżką z płatkami.
  2. Podziel na pół, jedną część wymieszaj z kakao.
  3. Przełóż do niewielkiego naczynia do pieczenia część ciemną, na to wylej jasną. Posyp owocami (mogą być zamrożone). Jeśli nie używasz naczynia silikonowego, wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Jedna porcja zawiera:

501 kcal; 40 g białka; 16 g tłuszczu; 47 g węglowodanów; 5 g błonnika

A jeśli należysz do fanów pieczonych owsianek, sprawdź też bananową i owocową z lekką pianką.

Owsianka zapiekana z owocami
Owsianka zapiekana z owocami
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *