czym jest OZONATOR WENON MF-308 recenzja

Dzisiaj chciałabym Wam opowiedzieć o bardzo ciekawym urządzeniu, które dzięki współpracy z Moc Soków miałam okazję przetestować. Od jakiegoś czasu w moim domu znajduje się ozonator OZONATOR WENON MF-308, który przyczynia się nie tylko do odświeżania i dezynfekcji powietrza wokół mnie, ale też pomaga mi przedłużać trwałość żywności i usuwać z niej szkodliwe związki. W jaki sposób? Czytajcie dalej 🙂

Czym jest ozonator i na czym polega jego działanie?

Ozonator, jak sama nazwa wskazuje, to urządzenie generujące ozon – związek chemiczny, który możecie kojarzyć z zapachem powietrza po burzy. Jest to nietrwały gaz zbudowany z atomów tlenu, o działaniu wirusobójczym, bakteriobójczym i grzybobójczym. Dzięki temu ma dość wszechstronne zastosowanie, np.:

  • oczyszcza powietrze z wirusów i bakterii – ozon jest jednym z najsilniejszych środków dezynfekujących
  • usuwa bakterie, wirusy, zarodniki grzybów z pożywienia
  • poprawia smak i jakość wody
  • dezynfekuje przedmioty i pomieszczenia (zabawki dla dzieci, lodówka, szafa z ubraniami, kuchnia, sypialnia)
  • pomaga w walce z pyłkami, grzybami i roztoczami – przydatne dla alergików
  • usuwa nieprzyjemne zapachy, np. dymu papierosowego
  • zwiększa trwałość produktów spożywczych
czym jest OZONATOR WENON MF-308 recenzja

Kilka słów na temat wyglądu i działania OZONATORA WENON MF-308

Urządzenie jest niewielkie i moim zdaniem wygląda bardzo nowocześnie. Połączenie bieli i czerni będzie pasowało do większości pomieszczeń, co jest sporą zaletą. Panel sterowania jest bardzo, bardzo prosty, bo są na nim jedynie 4 przyciski, za pomocą których wybierzemy tryb (ozonowanie lub jonizowanie) oraz czas (5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 lub 60 minut.). Dla niektórych ta prostota będzie zaletą, dla innych wadą – wiele zależy od waszych potrzeb i preferencji. W zestawie oprócz samego urządzenia dostaniecie dwie rurki, które służą do umieszczenia w wodzie (np. jeśli ozonujemy samą wodę, warzywa, owoce, mięso czy jajka). Ozonator wydaje dźwięki – nie są bardzo głośne, ale słyszalne. Jednak biorąc pod uwagę czas pracy sprzętu oraz fakt, że w trakcie ozonowania i tak musimy wyjść, nie jest to uciążliwe.

Ozonowanie i jonizowanie

OZONATOR WENON MF-308 to tak naprawdę generator ozonu lub jonów ujemnych (aniony) – do wyboru w zależności od aktualnej potrzeby. W przypadku ozonowania powietrza (polecane do dezynfekcji) musimy pamiętać o opuszczeniu pomieszczenia. Natomiast w przypadku uwalniania jonów (polecane do odświeżania powietrza i usuwania pyłków) możemy spokojnie przebywać w pokoju. Prosty i bardzo intuicyjny panel sterowania pozwala nam wybrać z której opcji i na jak długo chcemy w danej chwili skorzystać.

czym jest OZONATOR WENON MF-308 recenzja

Ozonowanie żywności – czy to ma sens?

Jako, że tematyka bloga kręci się wokół zdrowego odżywiania, skupię się na ozonowaniu żywności. Pewnie często spotkaliście się z sytuacją, że przyniesione ze sklepu maliny pleśniały po jednym, góra dwóch dniach. Strasznie denerwujące. No i tu z pomocą przychodzi ozon, który wydłuża trwałość pożywienia i niszczy zarodniki grzybów. Co ciekawe, ozonowanie dodatkowo opóźnia uwalnianie przez warzywa i owoce enzymów odpowiedzialnych za psucie się produktu. Dzięki temu możecie przechowywać owoce znacznie dłużej.

Ponadto ozon redukuje bakterie (E-coli, Listerii, Salmonelli) – dlatego warto ozonować mięso czy jajka zanim włożymy je do lodówki. Dzięki temu zabiegowi zmniejszamy ryzyko ciężkiego zatrucia. W ten sposób możemy też pozbyć się z żywności wirusów czy różnego rodzaju zanieczyszczeń. Możemy też usuwać z mięsa ewentualne pozostałości antybiotyków czy hormonów. Ogromną zaletą ozonowania jest fakt, że podczas procesu nie powstają żadne szkodliwe produkty uboczne, a sam gaz rozpada się do “zwykłego” tlenu, bez negatywnego wpływu na organizm. To bezpieczna dla środowiska czy naszego zdrowia metoda konserwowania i dezynfekowania żywności. Jak dla mnie super.

Żeby poddać żywność ozonowaniu, musicie użyć dołączonych do zestawu rurek. Polecam jedną do mięsa, a jedną do warzyw i owoców. Nalewacie wody do miski, następnie wkładacie produkty i rurkę. Włączacie urządzenie i ustawiacie zalecany czas. A co z wodą np. po ozonowaniu pomidorów? Podobno jest świetna do podlewania kwiatów (jest lepiej natleniona) – jeszcze nie sprawdzałam, ale na pewno przetestuję.

czym jest OZONATOR WENON MF-308 recenzja
czym jest OZONATOR WENON MF-308 recenzja
czym jest OZONATOR WENON MF-308 recenzja

Co oprócz jedzenia możemy poddawać ozonowaniu?

Wachlarz możliwości jest naprawdę szeroki, oprócz produktów spożywczych, ozonować w domu możemy:

  • wodę – w celu dezynfekcji, usunięcia nieprzyjemnego zapachu, poprawy smaku (pamiętajcie, że taka woda musi odstać godzinę, aby ozon przekształcił się w zwykły tlen). Ozonowanie jest stosowane w niektórych miastach w celu uzdatniania wody pitnej, która leci z naszych kranów. Podobno taką wodą dobrze podlewać rośliny, ale szczerze mówiąc jeszcze nie próbowałam.
  • zabawki dla dzieci, butelki na mleko
  • deski do krojenia (szczególnie po mięsie w celu usunięcia bakterii czy rybach żeby pozbyć się zapachu), sztućce, naczynia – wszystko, co ma kontakt z żywnością
  • obuwie
  • łazienkę – ozon pomaga w usuwaniu pleśni
  • sypialnię – ozon usuwa alergeny, przyspiesza opadanie pyłków, przyjemnie odświeża powietrze
  • nieprzyjemnie pachnące pomieszczenia, np. pokój w którym ktoś palił papierosy – ozon neutralizuje zapachy
  • lodówkę – oprócz standardowego mycia warto ją zdezynfekować, w końcu ma stały kontakt z tym, co jemy

Jeśli jesteście zainteresowani zakupem ozonatora WENON MF-308, to wejdzie na mocsoków.pl

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *