Najbardziej kojarzące się z jesienią warzywo? Zdecydowanie DYNIA! Jest zdrowa, tania, łatwodostępna i niesamowicie uniwersalna. Do tego ma mało kalorii, jest bogata w beta-karoten, błonnik i potas. Z dyni przygotujecie placki, babeczki, ciasto, zupę krem, curry… możliwości jest masa. Jeśli zastanawiacie się, co zrobić z dyni, to proponuję pyszne kaszotto. To naprawdę prosty obiad, a do tego zdrowy i niedrogi.
Składniki na 2 porcje :
- około 500 ml bulionu warzywnego
- 180 g kaszy pęczak
- 1,5 szklanki puree z dyni* (375 g) – użyłam dyni hokkaido, ale może być też zwyczajna (przeczytaj informacje tuż przed przepisem)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki tartego parmezanu (16 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub 10 g masła
- Przyprawy: duża szczypta gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, szczypta chili, sól
- Do podania – garść rukoli/natka pietruszki/świeże oregano/szałwia
*puree z dyni przygotujesz krojąc ją na kawałki, usuwając pestki (skórkę zostaw) i piekąc do miękkości w 200 stopniach. (w zależności od wielkości kawałków od 40 minut do godziny). Następnie obierz ją ze skórki (jeśli używasz zwyczajnej dyni, hokkaido nie musisz obierać) i bardzo dokładnie zblenduj. W przypadku dyni hokkaido miksowanej ze skórką możesz dolać trochę wody, ponieważ skórka zagęszcza puree. Nadmiar puree możesz mrozić lub upiec z niego babeczki chałwowe.
WAŻNE:
- Zamiennie możesz wykorzystać kaszę gryczaną NIEPALONĄ (białą). Konsystencja pęczotto zależy od wilgotności puree z dyni, które jest tu kluczowe. Jeśli danie będzie zbyt suche i mało kremowe, dolej więcej bulionu lub wody. Pamiętaj, że smak bulionu ma duży wpływ na danie, użyj aromatycznego i dobrze doprawionego.
- Danie ma 15 g białka na porcję, możesz dorzucić kawałek szynki parmeńskiej/dosmażonego tofu, jeśli potrzebujesz więcej protein.
Przygotowanie:
- Pokrój cebulę, podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż razem jeszcze około minuty.
- Wsyp kaszę, wymieszaj, wlej połowę bulionu i znów zamieszaj.
- Gotuj przez około 15-20 minut na małym ogniu, dolewając stopniowo bulion.
- Kiedy kasza wchłonie cały płyn, dodaj puree z dyni i koncentrat. Jeśli kaszotto nie jest kremowe, wlej więcej bulionu lub wody (wiele zależy od wilgotności użytego puree). Delikatnie zamieszaj, następnie dopraw szczyptą chili, gałki muszkatołowej, wędzoną papryką i solą. Zamieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
- Zdejmij z ognia, przełóż na talerz, posyp parmezanem.
- Na końcu dodaj zieleninę, np. rukolę albo natkę pietruszki.
Jedna porcja zawiera:
499 kcal; 15 g białka; 11 g tłuszczu; 78 g węglowodanów; 12 g błonnika
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!