recenzja INSTANT POT DUO EVO PLUS 10W1

Jesień to czas rozgrzewających potraw z wykorzystaniem imbiru, curry, kurkumy, papryki. Idealnie w ten ton wpisuje się proste curry z ciecierzycy, które dzisiaj Wam przedstawiam. Przepis jest opracowany na Instant Pot, ale można go przerobić na przygotowanie w patelni/garnku. Użyjcie tych samych składników, ale zamiast korzystać z funkcji gotowania pod ciśnieniem, przykryjcie danie pokrywką zostawiając trochę miejsca na uciekającą parę i duście aż potrawa zgęstnieje.

Zanim jednak przejdę do curry, chciałabym Wam opowiedzieć czym tak naprawdę jest Instant Pot, który dzięki współpracy z Moc Soków był moim nieocenionym pomocnikiem podczas przygotowywania tego (i innych) dań. Zacznijmy od początku.

Czym jest Instant Pot i czym różni się od tradycyjnego garnka?

Konkretnie i bez lania wody – Instant Pot to po prostu garnek elektryczny, który posiada przeróżne funkcje i możliwości:

  • Gotowanie pod ciśnieniem – jedna z głównych funkcji. I moich ulubionych. Dzięki temu znacznie skracacie czas przygotowywania potraw. Gotowałam w nim nienamoczoną ciecierzycę i rzeczywiście zrobiła się o wiele szybciej niż miałoby to miejsce w przypadku zwykłego garnka. Zanim przejdziecie do gotowania pod ciśnieniem, możecie w tym samym garnku podsmażyć cebulę czy czosnek, a dopiero później ustawić funkcję “pressure cook”. Dzięki temu wydobędziecie z dania maksimum aromatu.
  • Wolnowar – świetne do soczystych mięs
  • Gotowanie na parze
  • Przygotowywanie metodą sous vide
  • Robienie jogurtów – urządzenie utrzymuje odpowiednią temperaturę, dzięki której bakterie przetwarzają mleko na jogurt
  • Co zaskakujące robienie ciast – działa tu para wodna i temperatura, więc raczej nie uzyskacie chrupiącego spodu. Ale do takich deserów jak wilgotny sernik Instant Pot będzie idealny.
  • Podgrzewanie żywności – podoba mi się funkcja “keep warm”, dzięki której mogę utrzymywać obiad w stałej temperaturze, nie martwiąc się że wystygnie przed wizytą gości
  • Gotowanie idealnie sypkiego ryżu, kasz – wraz z urządzeniem dostajecie instrukcję odnośnie ilości użytej wody i czasu gotowania, włączacie co trzeba i nie martwicie się że produkt się rozgotuje, przypali. Bardzo fajna opcja dla zapracowanych, bo produkt gotuje się praktycznie bez naszego udziału.
Recenzja INSTANT POT DUO EVO PLUS 10W1

Kilka słów na temat wyglądu i budowy

Instant Pot składa się z kilku elementów:

  • Części zewnętrznej, w skład której wchodzi oczywiście cała elektronika wraz z wyświetlaczem, wygodnym pokrętłem i przyciskami pozwalającymi wybrać odpowiedni tryb (są też tryby automatyczne do gotowania risotto, wołowiny, drobiu i wielu innych).
  • Metalowego garnka, który wsadzacie właśnie we wspomnianą część zewnętrzną. Można go myć w zmywarce i co ciekawe używać również na zwykłej kuchence (gazowej, indukcyjnej, ceramicznej).
  • Pokrywy, której używa się na przykład do gotowania pod ciśnieniem. Posiada wygodny suwak pozwalający zwolnić zebraną parę po gotowaniu (można czekać, aż sama uleci lub przesunąć suwak i patrzeć jak spektakularnie ulatuje 🙂 )
  • Dwóch uszczelek – jedną warto zachować do potraw na słono, drugą na słodko
  • Metalowej podstawki na której można gotować na parze lub ustawiać foremki z deserami
INSTANT POT DUO EVO PLUS 10W1

Dla kogo garnek elektryczny?

Według mnie będzie idealny dla osób, które nie do końca odnajdują się w kuchni, ale chciałyby spróbować nowych przepisów z ułatwiającym życie pomocnikiem. Fajne jest to, że możecie ściągnąć bezpłatną aplikację na telefon dedykowaną właśnie temu urządzeniu (po angielsku), gdzie macie obszerną bazę przepisów. Krok po kroku przygotowujecie danie wg wskazówek, więc trudno coś zepsuć 🙂 Oprócz aplikacji macie do dyspozycji instrukcję obsługi, w której podane są czasy gotowania niektórych produktów (np. ryż) wraz z konkretnymi ustawieniami czy ilością potrzebnej wody.

Recenzja INSTANT POT DUO EVO PLUS 10W1

Polecam też każdemu, kto chce zaoszczędzić czas i niekoniecznie lubi stać w kuchni pilnując potrawy. Niektóre dania robią się wręcz same, po prostu wrzucacie składniki, zamykacie pokrywę, ustawiacie odpowiedni czas i dzieje się magia. Zrobiłam w ten sposób risotto ze zdjęcia poniżej, wyszło pyszne, kremowe. Myślę, że to też fajna opcja na gotowanie jajek – tak żeby wyszły na miękko a nie jak to zwykle bywa zbyt lejące/zbyt twarde 😀 Niestety jeszcze nie testowałam, możecie dać znać w komentarzach czy wychodzą jak trzeba.

Recenzja INSTANT POT DUO EVO PLUS 10W1

Co można przygotować w INSTANT POT DUO EVO PLUS?

Mam ochotę napisać, że prawie wszystko 🙂 Wachlarz możliwości jest naprawdę szeroki. Jeśli przejrzycie aplikację albo blogi (polecam szczególnie zagraniczne, gdzie Instant Pot jest bardzo popularny), znajdziecie świetne przepisy na:

  • risotto
  • leczo
  • curry
  • soczyste, długo gotowane mięsa
  • sosy, np. pomidorowy
  • szakszukę
  • szarpanego kurczaka (albo szarpanego jackfruita, jeszcze lepiej:) )
  • przeróżne zupy
  • desery – kiedyś nie wpadłabym na to, że w garnku mogę zrobić deser. A jednak 😀 Sernik, wilgotne ciasto czekoladowe, jednoporcjowe mini deserki, puddingi – jest tego naprawdę sporo!
  • owsianki
  • makarony
  • ziemniaki
Recenzja INSTANT POT DUO EVO PLUS 10W1

Wady

Generalnie podczas testów nie zanotowałam żadnych większych problemów czy irytujących rzeczy, więc skupię się raczej na ogólnikach dotyczących wszystkich tego typu urządzeń. Kupując taki garnek musicie pamiętać o kilku rzeczach:

  • Trzeba uważać na parę – jeśli gotujecie pod ciśnieniem i używacie funkcji natychmiastowego zwolnienia pary (można też zwalniać ją swobodnie, choć to trwa dłużej), musicie pamiętać że ta para może się nieco osadzać na szafkach kuchennych itp.
  • Podczas gotowania pod ciśnieniem możecie otworzyć pokrywę dopiero po wypuszczeniu pary, więc chcąc dorzucić jakiś składnik musicie chwilę odczekać
  • Trzeba mieć przestrzeń w kuchni. Instant Pot to fajny i ułatwiający życie gadżet, ale jednak zajmuje więcej miejsca niż tradycyjne garnki które możemy schować w szafce. Taki sprzęt ze względu na przeznaczenie raczej trzymamy na wierzchu, więc kawałek blatu nam skradnie (mniej więcej tyle co ekspres do kawy)

Jeśli jesteście zainteresowani urządzeniem, kupicie je na mocsoków.pl.

INSTANT POT DUO EVO PLUS 10W1

PRZEPIS NA PYSZNE, ROZGRZEWAJĄCE CURRY Z CIECIERZYCY

Składniki na 2-3 porcje:

  • 360 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka mleczka kokosowego light (250 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki garam masala (można pominąć)
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • ryż/grzanki/chlebki pita
  • kolendra/pietruszka do posypania
  1. Podłącz urządzenie do prądu, umieść garnek wewnątrz. Naciśnij tryb SAUTE i wlej olej.
  2. Po podgrzaniu oleju dodaj pokrojoną cebule i podsmażaj 3-4 minuty.
  3. Teraz dodaj czosnek i trzymaj bez przykrycia dalej przez 2 minuty.
  4. Wlej przecier pomidorowy i gotuj przez 2-3 minuty.
  5. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj przez minutę.
  6. Teraz dodaj ciecierzycę, mleczko, sól i wodę.
  7. Anuluj funkcję SAUTE i zamknij garnek pokrywką.
  8. Wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem (PRESSURE COOK) na 5 minut.
  9. Gdy garnek wyda sygnał dźwiękowy, wyłącz główną wtyczkę i odczekaj 10 minut (w tym czasie urządzenie wypuści część pary).
  10. Po 10 minutach naturalnego zwolnienia ciśnienia ręcznie wypuść resztę pary przesuwając suwak na górze, a następnie otwórz pokrywę.
  11. Udekoruj świeżo posiekaną kolendrą/pietruszką i podawaj na gorąco z ugotowanym ryżem/grzanką lub chlebkiem pita.

Jedna porcja (1/2 podanej ilości, nie wliczając ryżu/grzanki/pity) zawiera:

382 kcal; 12,7 g białka; 19 g tłuszczu; 40 g węglowodanów; 14 g błonnika

recenzja INSTANT POT DUO EVO PLUS 10W1
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *