Jagodzianki zdrowe fit z dużą ilością jagód idealne najlepsze

Zamarzyły mi się ostatnio jagodzianki na bogato. Wypasione, czyli takie z cienkim, rozpływającym się w ustach maślanym ciastem i nieprzyzwoitą ilością jagód. I chyba się udało, mamy to! Dużo, dużo owoców, a do tego praktycznie bezkaloryczny lukier z erytrolu. Coś wspaniałego. Ze względu na obfite nadzienie trzeba złapać wprawę w sklejaniu, ale myślę że skoro ja dałam radę, to i wy ogarniecie. A jeśli się stresujecie, możecie zmniejszyć ilość nadzienia – testowałam wersję z 300 g owoców i też dawała radę. Jedna jagodzianka to jedynie 200 pysznych kcal. 

Składniki na 16 jagodzianek:

Ciasto:

  • 500 g białej mąki pszennej (np. tortowej)
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 1 łyżka cukru (na zaczyn drożdżowy)
  • 100 g ksylitolu
  • 250 ml waniliowego napoju sojowego (lub zwykłego mleka)
  • 1 jajko
  • 60 g roztopionego oleju kokosowego (nie gorącego)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • około 600-700 g jagód
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • kilka łyżek erytrolu (ilość zależna od słodkości jagód)

Lukier z erytrolu:

  • Kilka łyżek erytrolu + napój sojowy waniliowy/mleko

Przygotowanie:

Użyj 7 g drożdży instant lub 25 świeżych. Pamiętaj, że ksylitol u osób nieprzyzwyczajonych w większych ilościach może powodować wzdęcia i/lub biegunkę. 100 g ksylitolu możesz zastąpić 70 g cukru, kaloryczność będzie podobna.

  1. Przygotuj rozczyn z drożdży – wymieszaj je z 1 łyżką cukru, 1/4 szklanki letniego mleka i 3 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aż pojawia się oznaki że drożdże pracują – rozczyn powinien zwiększyć objętość.
  2. Wymieszaj w misce mąkę, roztopiony olej, mleko, jajko, rozczyn, sól i ksylitol. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (około 1,5-2h, może zająć więcej czasu jeśli pomieszczenie jest chłodne).
  3. Umyj jagody i odłóż do wysuszenia. Wymieszaj z 2 łyżkami skrobi i erytrolem (ilość wg uznania, do smaku).
  4. Uformuj z ciasta 16 równych kulek. Każdą po kolei spłaszcz lub rozwałkuj na placek o średnicy 12-13 cm i włóż na środek 2-3 łyżki jagód, lekko wgniatając je w ciasto. Złap placek za dwa końce i sklej podobnie jak pierogi. Zaklej bardzo dokładnie, tak żeby nadzienie nie wypłynęło. Układaj na blaszce z papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Lekko spłaszczaj na kształt jagodzianek.
  5. Odłóż do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz 20 minut w 180 stopniach.
  6. Przygotuj lukier – zmiel na puder (np. w blenderze) kilka łyżek erytrolu i wymieszaj go z niewielką ilością napoju sojowego waniliowego (lub mleka), do odpowiedniej konsystencji. Posmaruj wystudzone jagodzianki.

Jedna jagodzianka zawiera:

200 kcal; 4,5 g białka; 4,9 g tłuszczu; 38 g węglowodanów; 2,1 g błonnika

Jagodzianki zdrowe fit z dużą ilością jagód idealne najlepsze
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *