Placuszki na słodko są przepyszne, ale niestety mają jedną wadę – zazwyczaj zawierają niewiele białka, przez co sycą na krótko. Chyba, że podamy je z wysokobiałkowym jogurtem czy przygotujemy ciasto na bazie twarogu (tak jak zrobiłam to tutaj – przepis na twarogowe placuszki z owocami). Albo, w przypadku diety roślinnej, przemycimy tofu w środku. Taki patent nie tylko fajnie wzbogaca posiłek w białko (jedna porcja ma 26 g, więc całkiem sporo), ale też ułatwia oswojenie się tym sojowym serkiem jeśli nie mamy do niego przekonania. Uwierzcie mi, trudno zgadnąć że jest w tych zdrowych, owsianych placuszkach.
W kwestii sosu panuje dowolność – możecie polać jogurtem, wymieszać tahini z syropem klonowym, polać samym syropem albo zrobić czekoladowo-orzechową polewę wg mojego przepisu. Albo zmiksować letnie owoce na mus (np. truskawki, maliny, jagody), wtedy obniżycie kaloryczność całej porcji. Wszystkie chwyty dozwolone 🙂 To tyle tytułem wstępu, pora na przepis na bezmleczne placuszki z tofu.
Składniki na 2 porcje (ok. 12 dużych placuszków):
- 100 g płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej)
- 250 ml napoju owsianego (lub innego roślinnego)
- kostka tofu (180 g, najlepiej wzbogacanego w wapń)
- 4 łyżeczki erytrolu (lub więcej, erytrol ma 0 kcal)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka kakao
- kilka łyżeczek wody
Dodatki:
- 1 banan
- 2 garści borówek
Przygotowanie:
- Płatki zmiel na drobną mąkę (np. w blenderze).
- Zblenduj na gładko z napojem roślinnym, olejem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, erytrolem i tofu.
- Smaż duże placuszki na małym ogniu na patelni do beztłuszczowego smażenia. Powinno wyjść 10-12 sztuk.
- Przygotuj sos – w wąskim kubku wymieszaj masło orzechowe z łyżeczką syropu klonowego i łyżeczką kakao. Bardzo ostrożnie dodawaj po pół łyżeczki wody, energicznie mieszając, aż sos będzie gładki i odpowiednio lejący.
- Polej placuszki sosem, posyp owocami.
Jedna porcja zawiera:
561 kcal; 26 g białka; 23 g tłuszczu; 71,6 g węglowodanów; 8,4 g błonnika
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!