Tiramisu to cudowny deser, przepyszny, ale jednocześnie dość tłusty i kaloryczny. Dlatego pomyślałam sobie, że warto byłoby go trochę odchudzić, tak żeby mógł gościć w menu trochę częściej niż raz na jakiś czas. I chyba się udało. Jedna porcja ma niecałe 300 kcal, więc całkiem niewiele. A do tego aż 23 g białka, dzięki temu takim deserem możecie się najeść 🙂
Składniki na 1 porcję:
- 6 podłużnych biszkoptów do tiramisu
- 150 g jogurtu naturalnego typu skyr (można zamienić na jogurt roślinny/serek waniliowy)
- 2 łyżeczki erytrolu
- 1/2 łyżki kakao ciemnego
- 100 g borówek (można zamienić na inne owoce, np. truskawki, maliny, jagody)
- espresso/mocna kawa do moczenia biszkoptów
Przygotowanie:
Wskazówka – biszkopty wyjmij od razu po włożeniu do kawy, w przeciwnym wypadku będą zbyt miękkie.
- Przygotuj espresso/mocną kawę do moczenia biszkoptów. Odstaw do wystudzenia.
- Weź 3 biszkopty, każdy po kolei zamocz szybko w kawie i ułóż na dnie pucharka/szklanki.
- Wyłóż na to połowę jogurtu wymieszanego z erytrolem, posyp częścią kakao, ułóż pozostałe namoczone w kawie biszkopty. Polej resztą jogurtu, posyp kakao i borówkami. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Jedna porcja zawiera:
285 kcal; 23 g białka; 2,2 g tłuszczu; 43 g węglowodanów; 4 g błonnika
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!