dietetyczny krem z białych szparagów

Nie ma chyba prostszego sposobu na zwiększenie spożycia warzyw, niż włączenie zup krem do menu. Nie dość, że łatwo je napakować wartościowymi składnikami, to jeszcze są proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdźcie sami, jak pyszna i ekspresowa jest dzisiejsza zupa ze szparagów. I koniecznie doprawcie gałką muszkatołową – idealnie tu pasuje! 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego (można przygotować na obierkach szparagów)
  • 1/2 cebuli
  • 50 g śmietany roślinnej (np. Planton “Cremao sour”) lub zwykłej 18%
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta czosnku granulowanego, soli, pieprzu, cukru

Przygotowanie:

  1. Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końce, które nie nadają się do zupy.
  2. Obierz szparagi za pomocą obieraczki do warzyw. Obierki możesz wykorzystać do przygotowania wywaru warzywnego.
  3. Pokrój szparagi na 2 cm kawałki.
  4. Pokrój cebulę, podsmaż na rozgrzanej oliwie w garnku lub głębokiej patelni.
  5. Kiedy cebula się lekko zarumieni, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż
  6. kilka minut, ciągle mieszając.
  7. Wlej bulion, zagotuj. Dodaj przyprawy oraz szparagi i gotuj, aż będę miękkie (około 5
  8. minut, w zależności od wielkości).
  9. Zblenduj zupę z dodatkiem śmietanki. Możesz podać np. z grzankami czosnkowymi czy pestkami dyni.

Jedna porcja zawiera:

195 kcal; 6,7 g białka; 9,8 g tłuszczu; 16,7 g węglowodanów; 5,2 g błonnika

dietetyczny krem z białych szparagów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *