Nie ma chyba prostszego sposobu na zwiększenie spożycia warzyw, niż włączenie zup krem do menu. Nie dość, że łatwo je napakować wartościowymi składnikami, to jeszcze są proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdźcie sami, jak pyszna i ekspresowa jest dzisiejsza zupa ze szparagów. I koniecznie doprawcie gałką muszkatołową – idealnie tu pasuje!
Składniki na 2 porcje:
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 ziemniak
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego (można przygotować na obierkach szparagów)
- 1/2 cebuli
- 50 g śmietany roślinnej (np. Planton “Cremao sour”) lub zwykłej 18%
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta czosnku granulowanego, soli, pieprzu, cukru
Przygotowanie:
- Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końce, które nie nadają się do zupy.
- Obierz szparagi za pomocą obieraczki do warzyw. Obierki możesz wykorzystać do przygotowania wywaru warzywnego.
- Pokrój szparagi na 2 cm kawałki.
- Pokrój cebulę, podsmaż na rozgrzanej oliwie w garnku lub głębokiej patelni.
- Kiedy cebula się lekko zarumieni, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż
- kilka minut, ciągle mieszając.
- Wlej bulion, zagotuj. Dodaj przyprawy oraz szparagi i gotuj, aż będę miękkie (około 5
- minut, w zależności od wielkości).
- Zblenduj zupę z dodatkiem śmietanki. Możesz podać np. z grzankami czosnkowymi czy pestkami dyni.
Jedna porcja zawiera:
195 kcal; 6,7 g białka; 9,8 g tłuszczu; 16,7 g węglowodanów; 5,2 g błonnika
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!