tarta truskawkowa z rabarbarem fit zdrowa

W związku z tym, że w czerwcu wszyscy przechodzimy na dietę truskawkową, przygotowałam przepis na letnie ciasto, w którym słodycz truskawek miesza się z kwaskowatym rabarbarem. Do tego kruchy migdałowy spód, który łączy wszystko w przepyszną całość. Bajka! 

Składniki na 8 porcji:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g mąki migdałowej/drobno zmielonych w blenderze obranych migdałów
  • 120 g oleju kokosowego
  • 50 g erytrolu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 300 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • 50 g erytrolu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego/z prawdziwą wanilią

Do dekoracji:

  • 4 łyżki płatków migdałów
  • opcjonalnie zmielony erytrol lub cukier puder

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę pszenną i migdałową (możesz użyć drobno zmielonych w blenderze migdałów), 50 g erytrolu, szczyptę soli i zimny olej kokosowy. Wyrabiaj ciasto, dodając w międzyczasie 1 łyżkę zimnej wody. Kiedy będzie gładkie, wyłóż formę do tarty (o średnicy około 20 cm). Włóż do lodówki na godzinę.
  2. W tym czasie pokrój rabarbar i truskawki na mniejsze kawałki. Wymieszaj z 50 g erytrolu, włóż na sitko i odstaw, żeby puściły sok.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij schłodzony spód tarty z lodówki. Truskawki i rabarbar wymieszaj z cukrem wanilinowym (lub z prawdziwą wanilią) oraz skrobią.
  4. Wyłóż nadzienie truskawkowe na spód ciasta, piecz 40 minut.
  5. Płatki migdałów podpraż na suchej patelni, posyp ciasto. Dodatkowo możesz posypać zmielonym w blenderze erytrolem.

Jedna porcja zawiera:

328 kcal; 5,6 g białka; 23 g tłuszczu; 24 g węglowodanów; 4 g błonnika

tarta truskawkowa z rabarbarem fit zdrowa
tarta truskawkowa z rabarbarem fit zdrowa
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *