Przepisów na różnego rodzaju curry i gulasze z ciecierzycy jest w internecie mnóstwo, ja dzisiaj proponuję Wam szybką i bardzo prostą wersję. Czyli tak, jak lubię najbardziej. Możecie użyć ciecierzycy z puszki, słoika lub po prostu samemu ugotować. Jeśli wybierzecie trzecią opcję, namoczcie ciecierzycę na noc, żeby pozbyć się części substancji antyodżywczych i skrócić czas gotowania. Po moczeniu zalejcie świeżą wodą i gotujcie ok 1,5 h. Strączki można mrozić, więc polecam od razu przygotować większą ilość.
Składniki na 2 porcje:
- 300 g ciecierzycy w zalewie lub ugotowanej – odsączonej
- 400 g passaty pomidorowej
- 200 g marchewki
- 1 cebula
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml mleczka kokosowego (użyłam wersji z 85% ekstraktu kokosowego)
- po 1 łyżeczce papryki wędzonej i słodkiej
- chili w ilości wg uznania
- sól
- szczypta cynamonu
- 1 tortilla lub 60 g pieczywa, np. bagietki
Przygotowanie:
Podsmaż cebulę na oliwie. Zalej passatą, mleczkiem, dodaj przyprawy i pokrojoną w kostkę marchewkę. Trzymaj na ogniu, aż marchew będzie miękka (ale nie rozgotowana), a sos zgęstnieje. Dodaj ciecierzycę i trzymaj jeszcze kilka minut.
Tortille pokrój w trójkąty i podpiecz w piekarniku w 220 stopniach, aż będzie sztywna. Curry posyp kolendrą lub pietruszką, zjedz z kawałkami tortilli.
Jedna porcja zawiera:
563 kcal; 19,7 g białka; 20 g tłuszczu; 65 g węglowodanów; 22 g błonnika

Zapowiada się smakowicie ?