przepis na marchewkowe ciasto fit wilgotne

Dzisiaj wariacja na temat ciasta marchewkowego. W internecie dominują przepisy z wykorzystaniem mąki pszennej, dużej ilości oleju i cukru. Ja postanowiłam wprowadzić kilka zmian, które sprawiły że przepis nie tylko jest bogatszy w składniki prozdrowotne, ale też lepiej syci. Dzięki kremie twarogowym deser ma stosunkowo dużo białka jak na ciasto niebędące sernikiem (11 g w kawałku 214 kcal), a dzięki płatkom owsianym zawiera sporo błonnika. Ograniczenie ilości oleju i słodzika pozwoliło także zmniejszyć kaloryczność – całość ma 2140 kcal, spokojnie można podzielić na 10 kawałków. 

Składniki na 10 porcji:

  • 400 g marchewki
  • 150 g płatków owsianych zmielonych na drobno w blenderze (lub mąka owsiana)
  • 3 jajka
  • 80 g miodu (ok. 3 łyżek)
  • 30 g oleju kokosowego (3 łyżki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 skyr waniliowy (150 g, w kubeczku)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • kilka łyżeczek erytrolu, wg uznania

Do dekoracji:

  • 30 g pokruszonych orzechów, u mnie pistacje

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj marchew na drobnych oczkach.
  2. Płatki drobno zblenduj (lub użyj gotowej mąki owsianej).
  3. Rozdziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli.
  4. Do miski dodaj żółtka, olej, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  5. Dodaj startą marchew i mąkę owsianą, ponownie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białka.
  6. Przełóż do foremki i piecz ok. 50 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka)
  7. W tym czasie przygotuj krem twarogowy, miksując ręcznym blenderem bardzo dokładnie ser ze skyrem, erytrolem (ilość wg uznania) i cukrem waniliowym. Powinna powstać gładka, kremowa masa.
  8. Posmaruj wystudzone ciasto kremem, posyp pistacjami.

Jedna porcja zawiera:

214 kcal; 11,1 g białka; 8,3 g tłuszczu; 22 g węglowodanów; 3,2 g błonnika

przepis na marchewkowe ciasto fit wilgotne
przepis na marchewkowe ciasto fit wilgotne
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *