Dzisiaj wariacja na temat ciasta marchewkowego. W internecie dominują przepisy z wykorzystaniem mąki pszennej, dużej ilości oleju i cukru. Ja postanowiłam wprowadzić kilka zmian, które sprawiły że przepis nie tylko jest bogatszy w składniki prozdrowotne, ale też lepiej syci. Dzięki kremie twarogowym deser ma stosunkowo dużo białka jak na ciasto niebędące sernikiem (11 g w kawałku 214 kcal), a dzięki płatkom owsianym zawiera sporo błonnika. Ograniczenie ilości oleju i słodzika pozwoliło także zmniejszyć kaloryczność – całość ma 2140 kcal, spokojnie można podzielić na 10 kawałków.
Składniki na 10 porcji:
- 400 g marchewki
- 150 g płatków owsianych zmielonych na drobno w blenderze (lub mąka owsiana)
- 3 jajka
- 80 g miodu (ok. 3 łyżek)
- 30 g oleju kokosowego (3 łyżki)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 skyr waniliowy (150 g, w kubeczku)
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- kilka łyżeczek erytrolu, wg uznania
Do dekoracji:
- 30 g pokruszonych orzechów, u mnie pistacje
Przygotowanie:
- Zetrzyj marchew na drobnych oczkach.
- Płatki drobno zblenduj (lub użyj gotowej mąki owsianej).
- Rozdziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli.
- Do miski dodaj żółtka, olej, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Dodaj startą marchew i mąkę owsianą, ponownie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białka.
- Przełóż do foremki i piecz ok. 50 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka)
- W tym czasie przygotuj krem twarogowy, miksując ręcznym blenderem bardzo dokładnie ser ze skyrem, erytrolem (ilość wg uznania) i cukrem waniliowym. Powinna powstać gładka, kremowa masa.
- Posmaruj wystudzone ciasto kremem, posyp pistacjami.
Jedna porcja zawiera:
214 kcal; 11,1 g białka; 8,3 g tłuszczu; 22 g węglowodanów; 3,2 g błonnika


Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!