trufle z ciecierzycy zdrowe słodycze fit przepis

Trufle z ciecierzycy krążą po internecie już ładnych parę lat. A mimo to są wciąż jednym z tych deserów, na widok którego cześć ludzi myśli „Wtf?!”Słodycze z ciecierzycy? Fuuuu. Ta dziewczyna chyba zwariowała, to musi być okropne” 😀 Ale czasem warto spróbować mimo uprzedzeń, bo efekt może naprawdę pozytywnie zaskoczyć. Zaserwujcie te trufle komuś, ale bez wymieniania składników (tak, żeby nie zadziałała siła sugestii).  Gwarantuję Wam że będzie w szoku kiedy się dowie, z czego je zrobiono. Taki deser to tez ciekawy sposób na przemycanie warzyw w diecie dziecka.

Warunek konieczny – trzeba trufle bardzo dobrze zblendowac, tak żeby kawałki cieciorki nie były wyczuwalne. Jeśli macie, dodajcie do trufli aromat rumowy zamiast waniliowego. Albo nawet odrobine prawdziwego, ciemnego rumu. Szczyptę chili można pominąć, ale wg mnie daje fajnego kopa i zwiększa głębię smaku. Nie próbujcie zamieniać syropu na erytrol czy ksylitol – trufle wyjdą za suche. Może się sprawdzić ewentualnie syrop z agawy. I nie pomijajcie soli, szczypta fajnie uzupełnia słodki smak. 

Pamiętajcie, że takie trufle również stanowią źródło cukru (syrop klonowy), dlatego warto je sobie dawkować. Panuje błędne przekonanie, że „fit słodycze” (cokolwiek to dla danej osoby znaczy, pojęcie jest dość szerokie) są niskokaloryczne. A to nie zawsze prawda, czasem mają tych kcal wręcz więcej. Ale nierzadko też są bardziej odżywcze i pozwalają przemycać wartościowe składniki. Wszystko jest kwestią perspektywy i kontekstu. 

Składniki na 10 trufli:

  • 200 g ciecierzycy w zalewie lub ugotowanej – odsączonej
  • 60 g masła orzechowego
  • 50 g syropu klonowego
  • 20 g kakao ciemnego
  • 20 g erytrolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/kilka kropli rumowego/wanilia
  • szczypta soli
  • szczypta chili

Do obtoczenia:

  • cynamon
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (12 g)
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • opcjonalnie gorzka czekolada roztopiona z odrobiną oleju kokosowego (nie wliczyłam w kaloryczność)

  1. Zblenduj ręcznym blenderem, bardzo dokładnie (na gładko) ciecierzycę, kakao (2 łyżki), syrop, erytrol, masło orzechowe, chili i szczyptę soli. Włóż do lodówki na kilkanaście minut. Następnie formuj kulki, część obtaczaj w pozostałym kakao, część w wiórkach, a część w cynamonie.

Jedna trufla zawiera:

96 kcal; 3,4 g białka; 4,8 g tłuszczu; 8,7 g węglowodanów; 3,6 g błonnika

trufle z ciecierzycy zdrowe słodycze fit przepis
trufle z ciecierzycy zdrowe słodycze fit przepis
trufle z ciecierzycy zdrowe słodycze fit przepis
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *