Te placuszki to prawdziwy hit. Mają dużo białka, pięknie się prezentują, są proste w przygotowaniu i nie wymagają trudnodostępnych składników. Przyda się jedynie dobra patelnia, z nieprzywierającą powłoką. Polecam szczególnie jako niedzielne śniadanie na słodko, kiedy możemy na spokojnie pocelebrować posiłek.
Składniki na 2 porcje (6 placuszków):
- 250 g twarogu półtłustego (1 opakowanie)
- 4 płaskie łyżki białej mąki (50 g)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego/z prawdziwą wanilią lub esencja waniliowa/wanilia
- 2 łyżeczki erytrolu (można zastąpić ksylitolem lub cukrem, kaloryczność lekko wzrośnie)
- szczypta soli
- garść malin lub innych owoców do podania
Polewa:
- 2 łyżeczki (30 g) masła orzechowego
- 2 łyżeczki kakao
- 4 łyżeczki erytrolu (można zastąpić ksylitolem, cukrem, miodem lub syropem, kaloryczność lekko wzrośnie)
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek.
- Ser odsącz, widelcem wymieszaj w misce z żółtkami, mąką, erytrolem (2 łyżeczki) i cukrem (lub esencją/prawdziwą wanilią)
- Osobno ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Na patelni z nieprzylegającą powłoką smaż placki ok 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Każdy placuszek to czubata łyżka ciasta, którą trzeba spłaszczyć na patelni. Powinno wyjść ok. 6 sztuk.
- Energicznie wymieszaj masło orzechowe z kakao i erytrolem. Stopniowo dodawaj niewielkie ilości wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Placuszki polej sosem, posyp owocami.



1 porcja zawiera: 494 kcal; 41 g białka; 23 g tłuszczu; 31 g węglowodanów; 5 g błonnika.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!