placuszki twarogowe fit

Te placuszki to prawdziwy hit. Mają dużo białka, pięknie się prezentują, są proste w przygotowaniu i nie wymagają trudnodostępnych składników. Przyda się jedynie dobra patelnia, z nieprzywierającą powłoką. Polecam szczególnie jako niedzielne śniadanie na słodko, kiedy możemy na spokojnie pocelebrować posiłek.


Składniki na 2 porcje (6 placuszków):

  • 250 g twarogu półtłustego (1 opakowanie)
  • 4 płaskie łyżki białej mąki (50 g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego/z prawdziwą wanilią lub esencja waniliowa/wanilia
  • 2 łyżeczki erytrolu (można zastąpić ksylitolem lub cukrem, kaloryczność lekko wzrośnie)
  • szczypta soli
  • garść malin lub innych owoców do podania

Polewa:

  • 2 łyżeczki (30 g) masła orzechowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki erytrolu (można zastąpić ksylitolem, cukrem, miodem lub syropem, kaloryczność lekko wzrośnie)

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Ser odsącz, widelcem wymieszaj w misce z żółtkami, mąką, erytrolem (2 łyżeczki) i cukrem (lub esencją/prawdziwą wanilią)
  3. Osobno ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj w masę serową.
  4. Na patelni z nieprzylegającą powłoką smaż placki ok 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Każdy placuszek to czubata łyżka ciasta, którą trzeba spłaszczyć na patelni. Powinno wyjść ok. 6 sztuk.
  5. Energicznie wymieszaj masło orzechowe z kakao i erytrolem. Stopniowo dodawaj niewielkie ilości wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Placuszki polej sosem, posyp owocami.

placuszki twarogowe fit
placuszki twarogowe fit
placuszki twarogowe fit

1 porcja zawiera: 494 kcal; 41 g białka; 23 g tłuszczu; 31 g węglowodanów; 5 g błonnika. 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *