Czy można jeść sery na redukcji? Oczywiście! A makarony, nawet te białe? Pewnie! Wszystko jest kwestią proporcji. Co ciekawe, parmezan może być bardzo przydatny podczas odchudzania, ze względu na wysoką zawartość białka. 100 g tego sera zawiera 41 g wspomnianego makroskładnika, czyli dwukrotnie więcej niż 100 g filetu z piersi kurczaka.
Pisząc o parmezanie warto wspomnieć o tym, że wśród produktów mlecznych wiedzie prym jeśli chodzi o zawartość wapnia. W stu gramach mieści się aż 1400 mg tego makroskładnika, co pokrywa z nawiązką nasze dzienne zapotrzebowanie. Dla porównania 100 g mleka to 120 mg wapnia, a 100 g twarogu to 94 mg.
Oczywiście 100 g sera na jedną porcję to sporo, dlatego dzisiejszy przepis skomponowałam tak, żeby zawierał ilość zapewniającą umiarkowaną kaloryczność. Nie można też zapomnieć, że dobrze zbilansowany obiad zawiera warzywa zwiększające objętość i wzbogacające posiłek o składniki prozdrowotne. Tu postawiłam na idealnie pasujące pomidorki koktajlowe i rukolę. Wszystko razem dało przepyszny, włoski makaron.
Składniki na 1 porcję:
- 70 g makaronu penne (pasuje też spaghetti lub świderki)
- 200 g pomidorków koktajlowych (lub innych małych)
- 45 g (3 plasterki) surowej szynki, użyłam parmeńskiej (prosciutto), ale może być też inna podobna
- 30 g parmezanu (inaczej Parmigiano-Reggiano) lub innego twardego sera (np. grana padano) – w całości lub płatkach
- 2-3 garści rukoli
- pieprz
- Makaron ugotuj al dente. Gorący wymieszaj ze startym serem (zostaw trochę do posypania) i przekrojonymi na pół pomidorkami. Posyp kawałkami szynki, rukolą i resztą startego (lub w płatkach) sera. Dodatkowo możesz posypać świeżo mielonym pieprzem.
Jedna porcja zawiera:
527 kcal; 35,1 g białka; 15,5 g tłuszczu; 57 g węglowodanów; 5,6 g błonnika

Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!