dorsz z zieloną kaszą jaglaną fit dietetyczny obiad

Pomyślałam sobie, że warto byłoby trochę wrócić do podstaw i co jakiś czas prezentować łatwe posiłki, które świetnie się sprawdzą na redukcji.

Dzisiaj za przykład biorę rybę z kaszą i warzywami:


✅ dorsz jest chudą, bogatą w białko rybą, co sprawia że łatwo się nią nasycić przy stosunkowo niskiej kaloryczności
✅ jedna porcja zawiera aż 40 g białka
✅ obiad jest duży objętościowo i jednocześnie niskokaloryczny
✅ kasza jaglana sama w sobie charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG), co niekoniecznie sprzyja redukcji (szybciej robimy się głodni, mamy ochotę na kolejny posiłek), ale tutaj mamy ją w połączeniu z białkiem i tłuszczem, które wpływają korzystnie na IG
✅ posiłek jest prosty w przygotowaniu, a to zmniejsza prawdopodobieństwo sięgnięcia po wysokokalorycznego gotowca w chwili głodu
✅ składniki są łatwodostępne, ich zakup nie wymaga od nas dużego zaangażowania – to dla wielu osób czyni dietę redukcyjną łatwiejszą w realizacji i co za tym idzie w utrzymaniu


Składniki na 2 porcje:
? niecała szklanka bulionu lub wywaru
? 100 g kaszy jaglanej
? 300 g polędwicy (filetu) z dorsza
? 300 g mrożonego zielonego groszku
? 0,5 cebuli
? 1,5 łyżki (15 g) oliwy z oliwek
? 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz

?Pamiętaj, że smak bulionu wpłynie na smak kaszy, użyj dobrze doprawionego płynu.

1. Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłucz gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalej bulionem i gotuj 5-10 minut, tak żeby większość płynu wyparowała (pilnuj, żeby nie była za miękka, bo po odstawieniu jeszcze zmięknie).
2. Kaszę zdejmij z ognia, przykryj i odstaw do napęcznienia.
3. Wymieszaj 2 łyżeczki oliwy z papryką, solą i pieprzem. Nasmaruj rybę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut (jeśli używasz grubszych kawałków) lub mniej jeśli filety są cienkie.
4. Na patelni z rozgrzaną resztą oliwy podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj zamrożony groszek i trzymaj na ogniu kilka minut. Dodaj kaszę i wymieszaj. Jeśli będzie za suche, dolej bulion. Dosól, zdejmij z ognia.
4. Podawaj rybę na kaszy.

Jedna porcja zawiera:
? 493 kcal; 40,7 g białka; 10,6 g tłuszczu; 53 g węglowodanów; 12 g błonnika

dorsz z zieloną kaszą jaglaną fit dietetyczny obiad
1 komentuj

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *