fit zapiekana owsianka z owocami dietetyczna

Brakuje Wam letnich smaków? Spróbujcie tej przepysznej pieczonej owsianki. Zimą dostęp do świeżych owoców jest ograniczony, ale śmiało można korzystać z mrożonek. Są tak samo wartościowe jak ich sezonowe odpowiedniki. Jeśli spożywacie mleko krowie, możecie zamienić wegański jogurt na zwykły, a najlepiej na wysokobiałkowy, który sprawi że śniadanie nasyci na dłużej.


Składniki na 1 porcję (2 kokilki/ foremki na muffiny):

  • Jogurt kokosowy Planton lub Pilos (bez cukru) (można zastąpić zwykłym jogurtem naturalnym lub skyrem)
  • 100 g mrożonych owoców (użyłam mieszanki)
  • 4 łyżki (40 g) płatków owsianych
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka (24 g) miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka (10 g) płatków migdałów

WSKAZÓWKI:

Zamiast truskawek możesz użyć mrożonej mieszanki owoców, jagód, malin lub jeżyn. W sezonie użyj świeżych owoców w takiej samej ilości.
Możesz dodać skyra zamiast zwykłego jogurtu – znacznie zwiększysz ilość białka i owsianka będzie bardziej sycąca.

Przygotowanie:

  1. Ubij białko. Wymieszaj delikatnie z jogurtem i płatkami.
  2. W kokilkach, pojemnikach na muffinki lub małym naczyniu do zapiekania ułóż owoce , polej miodem.
  3. Zalej mieszanką z płatkami owsianymi, posyp płatkami migdałów.
  4. Piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

fit zapiekana owsianka z owocami dietetyczna
fit zapiekana owsianka z owocami dietetyczna
fit zapiekana owsianka z owocami dietetyczna

1 porcja zawiera: 475 kcal; 11,6 g białka; 18,8 g tłuszczu; 61 g węglowodanów; 7 g błonnika. 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *