Brakuje Wam letnich smaków? Spróbujcie tej przepysznej pieczonej owsianki. Zimą dostęp do świeżych owoców jest ograniczony, ale śmiało można korzystać z mrożonek. Są tak samo wartościowe jak ich sezonowe odpowiedniki. Jeśli spożywacie mleko krowie, możecie zamienić wegański jogurt na zwykły, a najlepiej na wysokobiałkowy, który sprawi że śniadanie nasyci na dłużej.
Składniki na 1 porcję (2 kokilki/ foremki na muffiny):
- Jogurt kokosowy Planton lub Pilos (bez cukru) (można zastąpić zwykłym jogurtem naturalnym lub skyrem)
- 100 g mrożonych owoców (użyłam mieszanki)
- 4 łyżki (40 g) płatków owsianych
- 1 białko jaja
- 1 łyżka (24 g) miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka (10 g) płatków migdałów
WSKAZÓWKI:
Zamiast truskawek możesz użyć mrożonej mieszanki owoców, jagód, malin lub jeżyn. W sezonie użyj świeżych owoców w takiej samej ilości.
Możesz dodać skyra zamiast zwykłego jogurtu – znacznie zwiększysz ilość białka i owsianka będzie bardziej sycąca.
Przygotowanie:
- Ubij białko. Wymieszaj delikatnie z jogurtem i płatkami.
- W kokilkach, pojemnikach na muffinki lub małym naczyniu do zapiekania ułóż owoce , polej miodem.
- Zalej mieszanką z płatkami owsianymi, posyp płatkami migdałów.
- Piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.




1 porcja zawiera: 475 kcal; 11,6 g białka; 18,8 g tłuszczu; 61 g węglowodanów; 7 g błonnika.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!