mini szarlotki jaglane z budyniem

Do tej szarlotki robiłam kilka podejść, ale w końcu udało mi się wypracować przepis idealny. Jest przepyszna, pachnąca cynamonem, wanilią, a do tego świetnie współgrające połączenie kremowego budyniu i kruchego ciasta. Użyjcie budyniu krówkowego lub waniliowego, pasują idealnie! Jedna porcja ma 440 kcal, a dzięki pieczeniu w małych foremkach możecie sobie dawkować tę przyjemność dzień po dniu, szarlotka powinna wytrzymać w lodówce 🙂 Przed jedzeniem koniecznie ogrzejcie ją w temperaturze pokojowej, najlepiej smakuje kiedy nie jest zimna.


Składniki na 5 porcji:

Ciasto:

  • 150 g mąki jaglanej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (lub aromat)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 30 g ksylitolu

Budyń:

  • 1 opakowanie budyniu bez cukru (40g)
  • 375 ml (1,5 szklanki) napoju sojowego
  • 1 łyżka ksylitolu

Nadzienie:

  • 400 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki (30 g) płatków migdałów

WSKAZÓWKI:

Użyj budyniu krówkowego, śmietankowego lub waniliowego (40 g), bez cukru.

Mąkę jaglaną możesz uzyskać prażąc suchą kaszę na patelni, a następnie blendując ją jak najdrobniej.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę i skrobię, 30 g ksylitolu, cukier wanilinowy, 1 łyżeczkę cynamonu, olej kokosowy i jajko. Wyrabiaj ciasto.
  2. Przygotuj budyń – rozrób proszek w 1/4 szklanki mleka, resztę zagotuj.
  3. Do gotującego się mleka dodaj 1 łyżkę ksylitolu i rozrobiony budyń. Energicznie mieszaj kilkadziesiąt sekund, aż budyń zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
  4. Ciasto podziel na 8 części. Odłóż trzy, a pozostałymi pięcioma wyłóż małe foremki do pieczenia/kokilki.
  5. Do każdej foremki włóż kilka cienkich półplasterków jabłek (możesz obrać przed pokrojeniem). Zasyp odrobiną cynamonu, zalej budyniem.
  6. Wierzch posyp resztą ciasta, rozdzielając je palcami i tworząc coś na kształt kruszonki. Posyp płatkami migdałów.
  7. Piecz ok. 25-30 minut w 180 stopniach – wierzch powinien być lekko zarumieniony.
  8. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać zmielonym na puder ksylitolem lub erytrolem.

mini szarlotki jaglane z budyniem
Mąkę jaglaną możesz uzyskać prażąc suchą kaszę na patelni, a następnie blendując ją jak najdrobniej. 1. W misce wymieszaj mąkę i skrobię, 30 g ksylitolu, cukier wanilinowy, 1 łyżeczkę cynamonu, olej kokosowy i jajko. Wyrabiaj ciasto. 2. Przygotuj budyń - rozrób proszek w 1/4 szklanki mleka, resztę zagotuj. 3. Do gotującego się mleka dodaj 1 łyżkę ksylitolu i rozrobiony budyń. Energicznie mieszaj kilkadziesiąt sekund, aż budyń zgęstnieje. Zdejmij z ognia. 4. Ciasto podziel na 8 części. Odłóż trzy, a pozostałymi pięcioma wyłóż małe foremki do pieczenia/kokilki. 5. Do każdej foremki włóż kilka cienkich półplasterków jabłek (możesz obrać przed pokrojeniem). Zasyp odrobiną cynamonu, zalej budyniem. 6. Wierzch posyp resztą ciasta, rozdzielając je palcami i tworząc coś na kształt kruszonki. Posyp płatkami migdałów. 7. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach - wierzch powinien być lekko zarumieniony. 8. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać zmielonym na puder ksylitolem lub erytrolem.

1 porcja zawiera: 443 kcal; 8,7 g białka; 20,7 g tłuszczu; 52 g węglowodanów; 5,4 g błonnika. 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *