Do tej szarlotki robiłam kilka podejść, ale w końcu udało mi się wypracować przepis idealny. Jest przepyszna, pachnąca cynamonem, wanilią, a do tego świetnie współgrające połączenie kremowego budyniu i kruchego ciasta. Użyjcie budyniu krówkowego lub waniliowego, pasują idealnie! Jedna porcja ma 440 kcal, a dzięki pieczeniu w małych foremkach możecie sobie dawkować tę przyjemność dzień po dniu, szarlotka powinna wytrzymać w lodówce 🙂 Przed jedzeniem koniecznie ogrzejcie ją w temperaturze pokojowej, najlepiej smakuje kiedy nie jest zimna.
Składniki na 5 porcji:
Ciasto:
- 150 g mąki jaglanej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (lub aromat)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g oleju kokosowego
- 1 jajko
- 30 g ksylitolu
Budyń:
- 1 opakowanie budyniu bez cukru (40g)
- 375 ml (1,5 szklanki) napoju sojowego
- 1 łyżka ksylitolu
Nadzienie:
- 400 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki (30 g) płatków migdałów
WSKAZÓWKI:
Użyj budyniu krówkowego, śmietankowego lub waniliowego (40 g), bez cukru.
Mąkę jaglaną możesz uzyskać prażąc suchą kaszę na patelni, a następnie blendując ją jak najdrobniej.
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę i skrobię, 30 g ksylitolu, cukier wanilinowy, 1 łyżeczkę cynamonu, olej kokosowy i jajko. Wyrabiaj ciasto.
- Przygotuj budyń – rozrób proszek w 1/4 szklanki mleka, resztę zagotuj.
- Do gotującego się mleka dodaj 1 łyżkę ksylitolu i rozrobiony budyń. Energicznie mieszaj kilkadziesiąt sekund, aż budyń zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
- Ciasto podziel na 8 części. Odłóż trzy, a pozostałymi pięcioma wyłóż małe foremki do pieczenia/kokilki.
- Do każdej foremki włóż kilka cienkich półplasterków jabłek (możesz obrać przed pokrojeniem). Zasyp odrobiną cynamonu, zalej budyniem.
- Wierzch posyp resztą ciasta, rozdzielając je palcami i tworząc coś na kształt kruszonki. Posyp płatkami migdałów.
- Piecz ok. 25-30 minut w 180 stopniach – wierzch powinien być lekko zarumieniony.
- Przed podaniem możesz dodatkowo posypać zmielonym na puder ksylitolem lub erytrolem.


1 porcja zawiera: 443 kcal; 8,7 g białka; 20,7 g tłuszczu; 52 g węglowodanów; 5,4 g błonnika.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!