Dzisiaj deser w sam raz na walentynki. Wierzch ozdabia pianka ze skyra, która początkowo miała być lżejszym zamiennikiem bitej śmietany, ale nie do końca chciała ze mną współpracować. Koniec końców powstał leciutki krem-pianka, który fajnie podbija białko i sprawia, że 1 porcja wystarczy, żeby poczuć się nasyconym. Deser możecie ozdobić serduszkami z czekolady, malinami, truskawkami, wiórkami kokosowymi, borówkami, ciasteczkami – wg fantazji. Pamiętajcie, żeby przechowywać w lodówce, bo w temp pokojowej czekolada i krem mogą się roztopić.
Składniki na 2 porcje:
- 60 g kaszy jaglanej
- 375 ml (1,5 szklanki) mleka lub napoju roślinnego (użyłam migdałowego)
- 4 łyżeczki erytrolu do budyniu + 1 czubata łyżka do skyra
- 100 g malin, mogą być mrożone
- 1 banan
- 100 g jogurtu skyr (typu islandzkiego)
- 2 zimne białka jaj
- 1 śmietan fix (9g)
- 2 łyżeczki oleju kokosowego (10 g)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3 kostki gorzkiej czekolady
WSKAZÓWKI:
W wersji szybszej możesz użyć gotowego budyniu z torebki.
Przygotowanie:
Skyr i białka jaj powinny być schłodzone
- Kaszę przepłucz kilkukrotnie, żeby pozbyć się goryczki. Zalej szklanką napoju. Dodaj 4 łyżeczki erytrolu, gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie płyn.
- Zdejmij z ognia, dodaj resztę mleka i 100 g malin (zostaw kilka do ozdoby). Zblenduj na gładko. Jeśli budyń wyjdzie za rzadki, odstaw go do lodówki, z czasem zgęstnieje.
- Przygotuj 2 szklanki lub pucharki. Do każdej wlej część budyniu, następnie dodaj banana, migdały i resztę budyniu.
- Ubij zimne białka jaj. Stopniowo dodawaj skyra wymieszanego z erytrolem (1 łyżka). Chwilę ubijaj, następnie dodaj śmietan-fixa i 2 łyżeczki oleju kokosowego. Włóż na 15 minut do zamrażarki (możesz przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do kremu do babeczek)
- Jeśli chcesz ozdobić deserki serduszkami z czekolady, rozpuść ją w rondelku na małym ogniu, a następnie wylej na papier do pieczenia tworząc łyżeczką serduszka. Włóż na kilka minut do zamrażarki. Możesz też ominąć ten krok i po prostu ozdobić deser tartą czekoladą.
- Wyjmij krem ze skyra i polej deser (lub wyciśnij z rękawa cukierniczego). Ozdób serduszkiem lub tartą czekoladą i kilkoma malinami. Jeśli masz, możesz dodać też truskawki. Przechowuj deser w lodówce, żeby krem i czekolada nie roztopiły się.



1 porcja zawiera: 443 kcal; 18,1 g białka; 16,6 g tłuszczu; 54 g węglowodanów; 6,5 g błonnika.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!