fit piernik marchewkowy łatwy przepis dietetyczny

Jeśli miałabym wybierać swoje ulubione świąteczne ciasto, zdecydowanie byłby to piernik. Wilgotny, miękki, pachnący korzenną przyprawą – pycha. Nie zdarzyło mi się jeszcze przygotować prawdziwego, staropolskiego piernika, póki co wolę wersję szybką, którą można zrobić tuż przed świętami. Ciasto nie musi leżakować, jest gotowe do zjedzenia praktycznie od razu, więc jeśli należysz do tych zapominalskich czy niecierpliwych, to przepis w sam raz dla Ciebie 😀

Ważne – do tego przepisu potrzebujesz blendera, żeby zmielić erytrol na puder. W przeciwnym wypadku nie uzyskasz gładkiego lukru. Ale jeśli nie masz, możesz polać ciasto roztopioną gorzką czekoladą (podbijesz lekko wartość energetyczną). Lukier z erytrolu ma blisko 0 kcal, więc jest mniej kaloryczną opcją, ale porządna gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao też będzie mile widziana 🙂 Ciasto możesz posypać innymi dodatkami, np. orzechami pekan, startą skórką pomarańczy, całymi migdałami czy kawałkami suszonych moreli.


Składniki na 10 porcji:

  • 100 g mąki pszennej białej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek (50 g) cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki (75 g) miodu
  • 125 g oleju rzepakowego (trochę ponad pół szklanki)
  • 150 g startej na drobnych oczkach marchewki
  • 170 g powideł śliwkowych, najlepiej niesłodzonych (3 łyżki do ciasta, reszta do przełożenia piernika)

    Na lukier:
  • 100 g zmielonego na puder erytrolu
  • 3 łyżki soku z cytryny + woda

    Do ozdobienia:
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (30 g)
  • 3 łyżki suszonej żurawiny, najlepiej bez cukru (35 g)
  • 3 łyżki płatków migdałów (30 g)

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąki, cukier, proszek i sodę, kakao i 2 łyżki przyprawy do piernika. W drugiej misce wymieszaj jajka, miód, olej i 3 łyżki powideł. Połącz składniki z obu misek.
  2. Startą marchewkę dodaj do miski i wymieszaj łyżką.
  3. Ciasto przelej do keksówki.
  4. Piecz 50 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (lub do suchego patyczka). Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  5. Zimne ciasto przekrój na pół (jak bułkę) i posmaruj resztą powideł. Złóż z powrotem.
  6. Przygotuj lukier – zmiel erytrol na puder w blenderze, ucieraj stopniowo dodając sok z cytryny. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodaj wodę. Powinien swobodnie ściekać z łyżki.
  7. Posmaruj ciasto lukrem i zanim zastygnie, nałóż pokruszone orzechy, żurawinę i płatki migdałów.

1 porcja zawiera:
340 kcal; 6 g białka; 18 g tłuszczu; 37 g węglowodanów; 3,4 g błonnika

fit piernik marchewkowy łatwy przepis dietetyczny
fit piernik marchewkowy łatwy przepis dietetyczny
fit piernik marchewkowy łatwy przepis dietetyczny
fit piernik marchewkowy łatwy przepis dietetyczny
1 komentuj

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *