korzenne sledzie w pomidorach fit

Śledzie to jedno z najlepszych źródeł kwasów omega-3, zdecydowanie warto mieć je w swoim jadłospisie. Dzisiaj prezentuję Wam typowo świąteczne wydanie, w przyprawach korzennych i słodko-słonym sosie pomidorowym.


Składniki na 1 słoik:

  • 400 g śledzi solonych (ewentualnie w oleju)
  • 1 cebula
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ szklanki passaty (przecieru)
  • ½ szklanki wody
  • 1-2 łyżki białego octu winnego (lub soku z cytryny)

Przyprawy:

  • 1 listek laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry (nie mylić z suszoną)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Śledzie namocz na kilka godzin, żaby pozbyć się nadmiaru soli. W trakcie moczenia możesz wymienić wodę. Jeśli używasz śledzi w oleju, zamiast moczyć dokładnie odsącz je z tłuszczu.
  2. Wrzuć przyprawy na suchą patelnię i podsmaż kilka minut, aż uwolnią aromat. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Odłóż na bok.
  3. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na oleju na głębokiej patelni.
  4. Podsmażoną cebulę zalej passatą, wodą, miodem, octem. Wymieszaj i dodaj żurawinę oraz pokrojone na kawałki śliwki. Dodaj przyprawy (ostrożnie z solą, sprawdź wcześniej smak śledzi) i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Śledzie pokrój na duże kawałki. Układaj w słoiku naprzemiennie śledzie i zimny sos. Zamknij i włóż do lodówki przynajmniej na 1 dzień, żeby smaki się przegryzły.

korzenne sledzie w pomidorach fit
korzenne sledzie w pomidorach fit
korzenne sledzie w pomidorach fit
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *