Śledzie to jedno z najlepszych źródeł kwasów omega-3, zdecydowanie warto mieć je w swoim jadłospisie. Dzisiaj prezentuję Wam typowo świąteczne wydanie, w przyprawach korzennych i słodko-słonym sosie pomidorowym.
Składniki na 1 słoik:
- 400 g śledzi solonych (ewentualnie w oleju)
- 1 cebula
- 6 suszonych śliwek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- ½ szklanki passaty (przecieru)
- ½ szklanki wody
- 1-2 łyżki białego octu winnego (lub soku z cytryny)
Przyprawy:
- 1 listek laurowy
- 2 gwiazdki anyżu
- 5 goździków
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry (nie mylić z suszoną)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Śledzie namocz na kilka godzin, żaby pozbyć się nadmiaru soli. W trakcie moczenia możesz wymienić wodę. Jeśli używasz śledzi w oleju, zamiast moczyć dokładnie odsącz je z tłuszczu.
- Wrzuć przyprawy na suchą patelnię i podsmaż kilka minut, aż uwolnią aromat. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Odłóż na bok.
- Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na oleju na głębokiej patelni.
- Podsmażoną cebulę zalej passatą, wodą, miodem, octem. Wymieszaj i dodaj żurawinę oraz pokrojone na kawałki śliwki. Dodaj przyprawy (ostrożnie z solą, sprawdź wcześniej smak śledzi) i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
- Śledzie pokrój na duże kawałki. Układaj w słoiku naprzemiennie śledzie i zimny sos. Zamknij i włóż do lodówki przynajmniej na 1 dzień, żeby smaki się przegryzły.



Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!