Ten deser wymyśliłam spontanicznie kiedy naszła mnie ochota na coś słodkiego z bananem. W wersji początkowej miałam użyć zwykłych płatków owsianych, ale pomyślałam że fajnie byłoby gdyby jednak chrupały. I tu świetnie sprawdza się podprażenie ich i wymieszanie z miodem. Powstaje wtedy coś na kształt granoli z patelni. Polecam Wam przygotować od razu większą porcję takich płatków i przechowywać w słoiczku – nadają się do różnych deserów, można je podać z pieczonym jabłkiem, gruszką czy po prostu zjeść z mlekiem. Warto też zrobić zapas sosu orzechowego, jest idealny do polewania owsianek i jaglanek (np. do pieczonej owsianki).
Ten deser możecie zrobić w dwóch wersjach – ze skyrem (wtedy ma więcej białka, więc nasyci na dłużej) lub z wegańskim jogurtem jeśli stosujecie dietę bezmleczną lub wegańską. W drugim przypadku oczywiście zamiast miodu syrop, np. klonowy. Oba warianty są pyszne 😀
Składniki na 2 porcje:
- 2 banany
- 60 g płatków owsianych (6 łyżek)
- 1 jogurt skyr naturalny (150 g) (w wersji bezmlecznej 1 Planton lub inny wegański jogurt)
- 50 g (2 łyżki) miodu
- 30 g (2 łyżeczki) masła orzechowego
- 15 g (1 łyżka) prażonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
- Płatki wsyp na suchą patelnię i praż chwilę, aż lekko się zarumienią. Mieszaj, żeby się nie przypaliły. Pod koniec dodaj połowę miodu i wymieszaj, trzymając jeszcze krótką chwilę na ogniu. Rozłóż prażone płatki na kawałku papieru do pieczenia, tak żeby na siebie nie nachodziły. Zostaw do wystygnięcia.
- Przygotuj sos, mieszając łyżeczką masło orzechowe z drugą połową miodu i odrobiną wody dla odpowiedniej konsystencji. Deser jest dość słodki, więc jeśli chcesz możesz zrównoważyć smak zamianą wody na sok z cytryny. Mieszaj aż sos będzie idealnie gładki.
- Przygotuj dwie szklanki i dodawaj do każdej po kolei: część płatków, połowę pokrojonego w plasterki banana, jogurt, pozostałe płatki, resztę banana, sos orzechowy i pokruszone orzechy. Możesz posypać cynamonem.
1 porcja zawiera:
1 porcja zawiera 486 kcal; 19 g białka; 13,5 g tłuszczu; 70 g węglowodanów; 5,4 g błonnika


Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!