Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki dietetyczny na redukcję odchudzanie fit zdrowy, prosty i szybki obiad

Ryż z kurczakiem to chyba klasyka dań “dietetycznych”. Nic dziwnego, składniki są łatwodostępne, posiłek ma dużo białka, jest sycący i można go przygotowywać na przeróżne sposoby. Ja dzisiaj mam dla Was wersję w sosie teryiaki. To jedna z moich ulubionych i pewnie zgodzicie się ze mną, że połączenie smaku słonego, słodkiego i kwaśnego robi świetną robotę.


Składniki na 4 porcje:

  • Warzywa na patelnię chińskie – 750 g (1 opakowanie)
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 300 g ryżu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

Sos teriyaki:

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cienki plaster imbiru

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż na sypko, następnie rozłóż na talerzu i odłóż na bok.
  2. Wymieszaj pokrojonego w cienkie paski kurczaka z mąką.
  3. Rozgrzej na głębokiej patelni połowę oleju, podsmaż kurczaka.
  4. W czasie smażenia przygotuj sos – wymieszaj ocet lub sok z limonki, sos sojowy, miód lub syrop klonowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty kawałek imbiru i 2 łyżki wody.
  5. Podsmażonego kurczaka zdejmij z patelni, na to miejsce wlej olej i wsyp mrożone warzywa. Podsmażaj kilka minut, aż się rozmrożą. Dodaj ryż, smaż jeszcze chwilę.
  6. Zalej sosem, dodaj kurczaka i wymieszaj. Trzymaj chwilę na ogniu, aż smaki się połączą.
  7. Zdejmij z ognia, udekoruj limonką lub szczypiorkiem.
Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki dietetyczny na redukcję odchudzanie fit zdrowy, prosty i szybki obiad

1 porcja zawiera:
1 porcja zawiera 567 kcal; 31,7 g białka; 8,6 g tłuszczu; 92 g węglowodanów; 6,3 g błonnika

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *