Ryż z kurczakiem to chyba klasyka dań “dietetycznych”. Nic dziwnego, składniki są łatwodostępne, posiłek ma dużo białka, jest sycący i można go przygotowywać na przeróżne sposoby. Ja dzisiaj mam dla Was wersję w sosie teryiaki. To jedna z moich ulubionych i pewnie zgodzicie się ze mną, że połączenie smaku słonego, słodkiego i kwaśnego robi świetną robotę.
Składniki na 4 porcje:
- Warzywa na patelnię chińskie – 750 g (1 opakowanie)
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 300 g ryżu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
Sos teriyaki:
- 8 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku
- cienki plaster imbiru
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż na sypko, następnie rozłóż na talerzu i odłóż na bok.
- Wymieszaj pokrojonego w cienkie paski kurczaka z mąką.
- Rozgrzej na głębokiej patelni połowę oleju, podsmaż kurczaka.
- W czasie smażenia przygotuj sos – wymieszaj ocet lub sok z limonki, sos sojowy, miód lub syrop klonowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty kawałek imbiru i 2 łyżki wody.
- Podsmażonego kurczaka zdejmij z patelni, na to miejsce wlej olej i wsyp mrożone warzywa. Podsmażaj kilka minut, aż się rozmrożą. Dodaj ryż, smaż jeszcze chwilę.
- Zalej sosem, dodaj kurczaka i wymieszaj. Trzymaj chwilę na ogniu, aż smaki się połączą.
- Zdejmij z ognia, udekoruj limonką lub szczypiorkiem.

1 porcja zawiera:
1 porcja zawiera 567 kcal; 31,7 g białka; 8,6 g tłuszczu; 92 g węglowodanów; 6,3 g błonnika
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!