Kilka lat temu wrzucałam na bloga przepis na domowe Snickersy. Były przepyszne, ale przepis wymagał upieczenia spodniej warstwy. Dzisiaj wracam z maksymalnie uproszczoną wersją, bez pieczenia, bez kombinowania, do zrobienia nawet przez kogoś kto ma w kuchni dwie lewe ręce 😀 Zamiast spodu użyłam po prostu bananów. Myślę, że to całkiem fajny patent, który nie tylko pozwoli nam zaoszczędzić trochę czasu, ale też kalorii. Jeden oryginalny Snickers waży 51 g i ma 246 kcal. Z kolei 1 (bana)snickers waży 56 g i ma 183 kcal. Jedynym minusem jest fakt, że trudno się powstrzymać przed zjedzeniem więcej niż jednego kawałka. Proponuję przygotować mniejszą ilość albo poczekać na gości. Ale to tak z przymrużeniem oka 😉 Łapcie przepis:
Składniki na 12 porcji:
- 3 banany
- 120 g (12 płaskich łyżeczek) masła orzechowego
- 90 g orzechów ziemnych (mogą być prażone, solone)
- 1 tabliczka dobrej, gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Każdego banana przekrój na pół (wszerz). Następnie każdą połówkę przekrój wzdłuż na pół, tak żeby łącznie z 1 banana uzyskać 4 podłużne części w kształcie łódeczki.
- Każdy kawałek posmaruj cienko masłem orzechowym (płaska łyżeczka na kawałek). Jeśli używasz niesolonego masła, dodaj szczyptę soli.
- Na warstwie masła orzechowego ułóż orzechy (opcjonalnie możesz je pokruszyć).
- Czekoladę rozpuść na małym ogniu z olejem kokosowym, posmaruj pędzelkiem każdy kawałek banana od góry.
- Włóż do lodówki lub do zamrażarki, żeby polewa czekoladowa zastygła.





Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!