Najlepsza pieczona owsianka bananowa przepis dietetyczny fit z masłem orzechowym

Owsianka, którą dzisiaj Wam prezentuje to coś genialnego. Przede wszystkim dlatego, że:

  • jest pyszna, wilgotna, aromatyczna
  • jest łatwa w przygotowaniu
  • przypomina trochę ciasto
  • zawiera masło orzechowe, a to już przesądza o jej wspaniałości 😀
  • można ją mrozić lub przechowywać w lodówce, dzięki czemu mamy śniadanie na kilka dni z głowy. Codziennie możemy podawać z innymi dodatkami, co nie pozwala na nudę.
  • może być bilansowana na różne sposoby – w wersji ze Skyrem mamy więcej białka, co przekłada się na uczucie sytości. To taka bardziej śniadaniowa opcja. Natomiast w wersji z bananem i masłem orzechowym w roli polewy mamy z kolei coś w stylu podwieczorka lub deseru. Wy decydujecie 😀 Przed wyborem porównajcie makro obu wersji (pod przepisem)


Składniki na 8 porcji:

  • 200 g płatków owsianych górskich (błyskawiczne mogą się nie sprawdzić)
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego (375 ml, można spróbować też z innym roślinnym lub krowim)
  • 40 g miodu
  • 60 g masła orzechowego (smooth, bez kawałków orzechów)
  • 2 dojrzałe, słodkie banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szczypty soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub wanilia)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Propozycje podania (ilość na JEDEN kawałek owsianki):

  1. Porcję owsianki polej łyżeczką masła orzechowego wymieszaną z gorącą wodą (ilość do uzyskania konsystencji sosu) i erytrolem (ilość dowolna, erytrol nie ma kcal). Na tym połóż plasterki z połówki banana i posyp łyżeczką orzechów ziemnych.
  2. Propozycja białkowa, zapewniająca większą sytość – 1 opakowanie Skyra (150 g) zblenduj z 70 g truskawek (lub innych owoców – jagody, borówki, maliny) i dowolną ilością erytrolu. Polej owsiankę.

Przygotowanie:

Użyj płatków owsianych górskich, nie błyskawicznych. Użyj dojrzałych, słodkich bananów.

  1. Do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki oprócz płatków. Zmiksuj.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Powstałym płynem zalej płatki owsiane, przelej do foremki, wymieszaj i włóż od razu do piekarnika.
  3. Piecz ok. 35-40 minut, po wyjęciu z piekarnika daj owsiance kilka minut na zgęstnienie.
  4. Przechowuj kilka dni w lodówce lub włóż do woreczka strunowego i trzymaj w zamrażarce.

1 porcja czystej owsianki (bez dodatków) zawiera:
203 kcal; 6,1 g białka; 6,9 g tłuszczu; 29 g węglowodanów; 2,9 g błonnika

1 porcja owsianki z dodatkowym masłem orzechowym i bananem:
391,7 kcal; 11,9 g białka; 18,1 g tłuszczu; 44,4 g węglowodanów; 5,2 g błonnika

1 porcja owsianki z polewą ze Skyra i truskawek zawiera:
325 kcal; 24,6 g białka; 7,2 g tłuszczu; 39,8 g węglowodanów; 4,2 g błonnika

Najlepsza pieczona owsianka bananowa przepis dietetyczny fit z masłem orzechowym
Najlepsza pieczona owsianka bananowa przepis dietetyczny fit z masłem orzechowym
Najlepsza pieczona owsianka bananowa przepis dietetyczny fit z masłem orzechowym
Najlepsza pieczona owsianka bananowa przepis dietetyczny fit z masłem orzechowym
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *