Owsianka, którą dzisiaj Wam prezentuje to coś genialnego. Przede wszystkim dlatego, że:
- jest pyszna, wilgotna, aromatyczna
- jest łatwa w przygotowaniu
- przypomina trochę ciasto
- zawiera masło orzechowe, a to już przesądza o jej wspaniałości 😀
- można ją mrozić lub przechowywać w lodówce, dzięki czemu mamy śniadanie na kilka dni z głowy. Codziennie możemy podawać z innymi dodatkami, co nie pozwala na nudę.
- może być bilansowana na różne sposoby – w wersji ze Skyrem mamy więcej białka, co przekłada się na uczucie sytości. To taka bardziej śniadaniowa opcja. Natomiast w wersji z bananem i masłem orzechowym w roli polewy mamy z kolei coś w stylu podwieczorka lub deseru. Wy decydujecie 😀 Przed wyborem porównajcie makro obu wersji (pod przepisem)
Składniki na 8 porcji:
- 200 g płatków owsianych górskich (błyskawiczne mogą się nie sprawdzić)
- 1,5 szklanki mleka migdałowego (375 ml, można spróbować też z innym roślinnym lub krowim)
- 40 g miodu
- 60 g masła orzechowego (smooth, bez kawałków orzechów)
- 2 dojrzałe, słodkie banany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szczypty soli
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub wanilia)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Propozycje podania (ilość na JEDEN kawałek owsianki):
- Porcję owsianki polej łyżeczką masła orzechowego wymieszaną z gorącą wodą (ilość do uzyskania konsystencji sosu) i erytrolem (ilość dowolna, erytrol nie ma kcal). Na tym połóż plasterki z połówki banana i posyp łyżeczką orzechów ziemnych.
- Propozycja białkowa, zapewniająca większą sytość – 1 opakowanie Skyra (150 g) zblenduj z 70 g truskawek (lub innych owoców – jagody, borówki, maliny) i dowolną ilością erytrolu. Polej owsiankę.
Przygotowanie:
Użyj płatków owsianych górskich, nie błyskawicznych. Użyj dojrzałych, słodkich bananów.
- Do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki oprócz płatków. Zmiksuj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Powstałym płynem zalej płatki owsiane, przelej do foremki, wymieszaj i włóż od razu do piekarnika.
- Piecz ok. 35-40 minut, po wyjęciu z piekarnika daj owsiance kilka minut na zgęstnienie.
- Przechowuj kilka dni w lodówce lub włóż do woreczka strunowego i trzymaj w zamrażarce.
1 porcja czystej owsianki (bez dodatków) zawiera:
203 kcal; 6,1 g białka; 6,9 g tłuszczu; 29 g węglowodanów; 2,9 g błonnika
1 porcja owsianki z dodatkowym masłem orzechowym i bananem:
391,7 kcal; 11,9 g białka; 18,1 g tłuszczu; 44,4 g węglowodanów; 5,2 g błonnika
1 porcja owsianki z polewą ze Skyra i truskawek zawiera:
325 kcal; 24,6 g białka; 7,2 g tłuszczu; 39,8 g węglowodanów; 4,2 g błonnika




Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!