Gdybyście tylko mogli poczuć zapach tych babeczek…cynamon, kardamon, miód – coś genialnego. A do tego są cudownie wilgotne i delikatne, mimo mąki pełnoziarnistej. Przyznaję, że wyszły fantastyczne, idealne na jesienny wieczór. Jako bazę zastosowałam pieczoną dynię piżmową – pięknie się zblendowała z miodem, powstał przyjemnie aksamitny mus. Polecam Wam głównie ten rodzaj dyni, chociaż z innymi też powinno wyjść. Warto wtedy dobrze oczyścić miąższ z włókien i porządnie zblendować, żeby puree wyszło maksymalnie gładkie. To nadaje babeczkom puszystości. I nie zapominajcie o soli – świetnie uzupełnia słodki smak i nadaje deserom głębi. Nie przeciągając podaję Wam przepis.
Składniki na 7 babeczek:
- 240 g puree z dyni
- 210 g mąki pszennej pełnoziarnistej/graham (użyłam typu 1850)
- 130 g miodu do ciasta
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 szczypty soli
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub wanilia)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
- 4 łyżeczki tahini
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki płatków migdałów do posypania
1. Jeśli nie masz w zapasach, przygotuj puree z dyni: dynię piżmową (nadaje się najlepiej, ale może być też inna, dobrze oczyszczona z włókien i pestek) pokrój na kawałki, następnie upiecz do miękkości w 200 stopniach Celsjusza. Odłóż do przestygnięcia, oddziel miąższ od skórki.
2. Odważ 240 g miąższu dyni i wrzuć do blendera. Następnie zalej miodem (zostaw 2 łyżeczki do sosu chałwowego) i zblenduj. Pozostały miąższ możesz zblendować osobno i zużyć do innych potraw.
3. Dodaj jajko i olej, ponownie zblenduj.
4. Mus wymieszaj z pozostałymi składnikami (oprócz tahini, 2 łyżeczek miodu i migdałów).
5. Przelej do foremek na muffinki, piecz ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
6. Przygotuj sos chałwowy – tahini wymieszaj z miodem na gładko.
7. Upieczone muffinki polej sosem. Posyp płatkami migdałów i cynamonem.
1 babeczka zawiera:
244 kcal; 6,1 g białka; 6,5 g tłuszczu; 37 g węglowodanów; 5,2 g błonnika





Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!