Jeśli szukacie przepisu na ciekawą przekąskę, to dobrze trafiliście. Pleciony chlebek idealnie nadaje się na imprezowy stół albo dodatek do zupy krem czy sałatki. Wygląda efektownie, ale przy tym jest prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 300 g białej mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 150 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego) lub krowiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 słoiczek marokańskiej pasty LePaPu (do kupienia tutaj)

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj drożdże z mąką i cukrem.
  2. Wsyp do miski, dodaj resztę składników.
  3. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut – nie powinno się przyklejać do miski.
  4. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Rozwałkuj na kształt prostokąta, posmaruj pastą.
  6. Zwiń w rulon i przekrój go wzdłuż na pół (zdjęcie niżej).
  7. Zapleć coś na kształt warkocza.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut (aż się zezłoci)

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *