babeczki owsiane z cynamonem dietetyczne fit przepis

Jeśli ktoś spyta mnie, jakie smaki kojarzą mi się z jesienią, bez wahania odpowiem że śliwki, cynamon i migdały. Z połączenia tych cudownych składników powstały aromatyczne babeczki. Idealne do wieczornego relaksu z kocem i ciepłą herbatą.

Ciasto jest zrobione z mąki owsianej (możecie kupić gotową albo zmielić blenderem płatki), nadzienie z powideł śliwkowych bez cukru (konkretnie tych), a wierzch udekorowany płatkami migdałów. Kaloryczność jak zwykle podałam na końcu wpisu. To tyle tytułem wstępu – łapcie przepis na te pyszne babeczki:

Składniki na 12 babeczek:

  • 200 g płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 50 g cukru (lub ksylitolu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g wegańskiej śmietany Planton lub jogurtu greckiego/skyra
  • 120 ml napoju sojowego lub mleka krowiego
  • 30 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g powideł śliwkowych bez cukru (do kupienia tutaj)
  1. Płatki owsiane zblenduj na mąkę. Wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami (oprócz migdałów).
  2. Dodaj mokre składniki (oprócz powideł). Wymieszaj.
  3. Formę do muffinów wyłóż papilotkami lub papierem do pieczenia pociętym na kwadraty.
  4. Wlej do każdego wgłębienia ciasto, następnie do każdej babeczki włóż łyżeczkę powideł. Posyp płatkami migdałów.
  5. Piecz w 180 stopniach, aż płatki się zarumienią, a patyczek włożony w babeczkę będzie suchy (może to zająć nawet 50 minut, w zależności od piekarnika – po 25 minutach skontroluj, żeby nie spalić babeczek).

1 babeczka zawiera: 165 kcal; 3,1 g białka; 7,7 g tłuszczu; 20 g węglowodanów; 1,9 g błonnika

babeczki owsiane z cynamonem dietetyczne fit przepis


Spodobał Ci się przepis? Sprawdź gotową dietę jesienno-zimową.

2 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *