Jeśli ktoś spyta mnie, jakie smaki kojarzą mi się z jesienią, bez wahania odpowiem że śliwki, cynamon i migdały. Z połączenia tych cudownych składników powstały aromatyczne babeczki. Idealne do wieczornego relaksu z kocem i ciepłą herbatą.
Ciasto jest zrobione z mąki owsianej (możecie kupić gotową albo zmielić blenderem płatki), nadzienie z powideł śliwkowych bez cukru (konkretnie tych), a wierzch udekorowany płatkami migdałów. Kaloryczność jak zwykle podałam na końcu wpisu. To tyle tytułem wstępu – łapcie przepis na te pyszne babeczki:
Składniki na 12 babeczek:
- 200 g płatków owsianych
- szczypta soli
- 50 g cukru (lub ksylitolu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g wegańskiej śmietany Planton lub jogurtu greckiego/skyra
- 120 ml napoju sojowego lub mleka krowiego
- 30 g oleju kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g powideł śliwkowych bez cukru (do kupienia tutaj)
- Płatki owsiane zblenduj na mąkę. Wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami (oprócz migdałów).
- Dodaj mokre składniki (oprócz powideł). Wymieszaj.
- Formę do muffinów wyłóż papilotkami lub papierem do pieczenia pociętym na kwadraty.
- Wlej do każdego wgłębienia ciasto, następnie do każdej babeczki włóż łyżeczkę powideł. Posyp płatkami migdałów.
- Piecz w 180 stopniach, aż płatki się zarumienią, a patyczek włożony w babeczkę będzie suchy (może to zająć nawet 50 minut, w zależności od piekarnika – po 25 minutach skontroluj, żeby nie spalić babeczek).
1 babeczka zawiera: 165 kcal; 3,1 g białka; 7,7 g tłuszczu; 20 g węglowodanów; 1,9 g błonnika
Czy olej kokosowy można zastąpić jakimś innym tłuszczem?
Nie próbowałam, ale myślę że tak – najlepiej jakiś neutralny w smaku (rzepakowy) albo masło.