makaron zapiekany ze szpinakiem w sosie pomidorowym 2

Na co dzień jestem zwolenniczką prostych, najlepiej jednogarnkowych obiadów. Jednak od czasu do czasu mam ochotę na coś bardziej czasochłonnego. Dzisiejszy makaron może nie zajmuje całego dnia, ale na pewno trzeba poświęcić trochę czasu na faszerowanie rurek lub muszli farszem szpinakowym. Myślę jednak, że warto, szczególnie że taki obiad robimy od razu na 2-3 dni, w zależności od pojemności żołądka 😀 Ten makaron przygotowany jest w wersji wegańskiej, ale z powodzeniem można go zaadaptować do zwykłej, zamieniając płatki drożdżowe na parmezan i śmietankę wegańską na zwykłą śmietanę 10 lub 12%.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 300 g passaty pomidorowej
  • 250 g kalafiora
  • 200 g makaronu cannelloni lub dużych muszli
  • 125 ml (pół szklanki) napoju roślinnego
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 100 ml śmietanki ryżowej, migdałowej lub sojowej (w wersji niewegańskiej zwykłej śmietany)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (lub parmezanu/innego sera)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chilii
  • garść świeżej (ewentualnie suszonej) bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
  2. W międzyczasie podgrzej na patelni kilka łyżek wody na średnim ogniu.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, gotuj kilka minut. Zdejmij patelnię z ognia.
  4. Pokrój kalafiora na małe kawałki.
  5. Dodaj kalafiora, płatki drożdżowe lub ser, cebulę i czosnek z patelni (połowę porcji, resztę dodasz do sosu pomidorowego), bazylię oraz szpinak do blendera wraz z napojem roślinnym. Zmiksuj na gładką i kremową konsystencję.
  6. Nadzienie przełóż do dużej miski, dodaj skrobię, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
  7. Wlej passatę na patelnię, dodaj resztę cebuli i czosnku, śmietankę, oregano i paprykę słodką. Gotuj sos, aż zgęstnieje.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  9. Do naczynia do pieczenia wlej sos. Wypełnij każdą muszlę lub rurkę nadzieniem i umieść je obok siebie w naczyniu.
  10. Piecz około 20-25 minut. Przed podaniem posyp świeżą bazylią i ewentualnie płatkami drożdżowymi lub serem.

1 porcja (1/3 całości) zawiera:

429 kcal; 16,9 g białka; 5,2 g tłuszczu; 73,8 g węglowodanów; 10,7 g błonnika

makaron zapiekany ze szpinakiem w sosie pomidorowym 2
makaron zapiekany ze szpinakiem w sosie pomidorowym 2
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *