Budyniowa owsianka to moje odkrycie miesiąca! Coś cudownego – jest taka kremowa i pyszna, że trudno się oderwać. A do tego jest równie prosta w przygotowaniu co zwykła owsianka. Użyjcie ulubionego budyniu, a sami zobaczycie. Ja użyłam Delecty o smaku krówki, ale możecie też wziąć np. śmietankowy, waniliowy czy czekoladowy. W czasie gotowania warto sprawdzić, czy poziom słodkości Wam odpowiada – można dodać więcej erytrolu albo po prostu z niego zrezygnować lub zastąpić innym słodzikiem.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g płatków owsianych
- 500 ml mleka lub napoju roślinnego (użyłam napoju sojowego)
- 240 ml wody
- 3 łyżki budyniu, użyłam Delecty krówkowej bez cukru
- 2 łyżki erytrolu (lub innego słodzika)
- szczypta soli
- 1 jabłko
- 1 łyżka płatków migdałów
- duża szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej mlekiem i połową wody. Dodaj erytrol i szczyptę soli. Gotuj, aż płatki zmiękną.
- W drugiej połowie wody rozrób budyń, tak żeby nie było grudek.
- Dodaj budyń do płatków i energicznie mieszaj, aż całość zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia. Przełóż do miseczki, dodaj pokrojone w plasterki jabłko, polej miodem. Posyp płatkami migdałów i cynamonem.
1 porcja zawiera: 421 kcal; 14,7 g białka; 10,5 g tłuszczu; 68 g węglowodanów; 7 g błonnika



Uwielbiam owsianki! Moją ulubioną jest owsianka o smaku kakao z cynamonem i jabłkiem. Cenię je za szybki sposób przygotowania, odpowiednią kaloryczność i przede wszystkim smak.