Budyniowa owsianka to moje odkrycie miesiąca! Coś cudownego – jest taka kremowa i pyszna, że trudno się oderwać. A do tego jest równie prosta w przygotowaniu co zwykła owsianka. Użyjcie ulubionego budyniu, a sami zobaczycie. Ja użyłam Delecty o smaku krówki, ale możecie też wziąć np. śmietankowy, waniliowy czy czekoladowy. W czasie gotowania warto sprawdzić, czy poziom słodkości Wam odpowiada – można dodać więcej erytrolu albo po prostu z niego zrezygnować lub zastąpić innym słodzikiem.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g płatków owsianych
  • 500 ml mleka lub napoju roślinnego (użyłam napoju sojowego)
  • 240 ml wody
  • 3 łyżki budyniu, użyłam Delecty krówkowej bez cukru
  • 2 łyżki erytrolu (lub innego słodzika)
  • szczypta soli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • duża szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej mlekiem i połową wody. Dodaj erytrol i szczyptę soli. Gotuj, aż płatki zmiękną.
  2. W drugiej połowie wody rozrób budyń, tak żeby nie było grudek.
  3. Dodaj budyń do płatków i energicznie mieszaj, aż całość zgęstnieje.
  4. Zdejmij z ognia. Przełóż do miseczki, dodaj pokrojone w plasterki jabłko, polej miodem. Posyp płatkami migdałów i cynamonem.

1 porcja zawiera: 421 kcal; 14,7 g białka; 10,5 g tłuszczu; 68 g węglowodanów; 7 g błonnika

1 komentuj

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *