Chałwa to jedna z moim słodyczowych miłości. Nie skłamię, jeśli napiszę że od dziecka szaleję za tym smakiem. I szczerze to ucieszyłam się, kiedy odkryłam coś takiego jak tahini. A jeszcze bardziej się ucieszyłam, kiedy okazało się że na rynku istnieje coś takiego jak Chałwolada, czyli pasta z sezamu, daktyli i soli. Nie dość, że smakuje jak chałwa, to jeszcze ma dobry skład, chyba nie może być lepiej (no dobra, mogłaby mieć 0 kcal 😀 ).

Przechodząc do rzeczy – niezależnie od tego, czy podzielacie moją miłość do chałwy czy nie, spróbujcie tego przepisu. Gwarantuje, że się nie zawiedziecie. Deser jest prosty, bez pieczenia, trudno go zepsuć. Trzeba tylko odpowiednio schłodzić mleczko kokosowe, tak żeby się ubiło. Użyłam akurat tego produktu, ze względu na eliminację nabiału. Ale kto spożywa mleko i przetwory bez problemów skórnych czy zdrowotnych, może ubić w zamian zwykłą śmietanę 36%. Choć niestety wtedy deser będzie bardziej kaloryczny. Jeśli chodzi o owoce użyjcie ulubionych sezonowych, jak truskawki, borówki, jagody czy maliny.

Składniki na 3 porcje:

  • 400 g mleczka kokosowego 19-21% (użyłam 21)
  • 3 banany
  • sezonowe owoce – u mnie kilka malin i porzeczek, mogą być też truskawki, borówki, jagody
  • 2-3 łyżki erytrolu
  • szczypta soli
  • kilka kropli soku z cytryny

Sos:

  • 2 łyżeczki Chałwolady (do kupienia tutaj)
  • 2 łyżeczki kakao niesłodzonego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 2-4 łyżeczki wody dla odpowiedniej konsystencji

WAŻNE
Najlepiej do ubijania nadaje się mleczko Aroy-D lub Real Thai. Zwróć uwagę na zawartość tłuszczu (minimum 19%), odtłuszczone nie będzie się dobrze ubijać.

deser bananowy bez mleka fit zdrowy banoffee w pucharku bez pieczenia prosty deser z owocami dietetyczny szybki
  1. Mleczko schłódź, aż część stała oddzieli się od wody. Włóż je na całą noc do lodówki lub na kilka godzin do zamrażarki. Na wierzchu powinna powstać zbita masa – jeśli nie powstanie, mleczko trzeba chłodzić dłużej.
  2. Oddziel sztywną masę z wierzchu mleczka od wody. Wodę odłóż i użyj np. do koktajlu.
  3. Masę ubij z erytrolem, szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny. Ubijaj jak bitą śmietanę.
  4. Przełóż do 2 pucharków połowę ubitej masy. Zalej częścią sosu chałwowego (chałwoladę wymieszaj z syropem, kakao i wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
  5. Połóż pokrojone banany, dodaj drugą połowę mleczka kokosowego.
  6. Nałóż maliny, zalej resztą sosu.

Zamiast Chałwolady możesz też użyć Laskolady, uzyskasz inny, ale równie fajny smak. 

1 porcja zawiera: 428 kcal; 5,4 g białka; 31,4 g tłuszczu; 34,7 g węglowodanów; 4,7 g błonnika

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *