Jeśli kochasz Nutellę i uwielbiasz śniadania na słodko, to przepis idealny dla Ciebie! Budyń owsiany to po prostu coś genialnego – nawet jeśli nie smakują Ci płatki owsiane, ta forma na pewno przypadnie Ci do gustu. Szczególnie, jeśli dodasz do tego krem z orzechów laskowych, który według mnie jest świetnym zamiennikiem Nutelli. I oczywiście o wiele bardziej odżywczym, bo w składzie mamy prawdziwe orzechy w bardzo przyzwoitej ilości 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka (250 ml) dowolnego mleka, użyłam migdałowego
  • 7 łyżek (70 g) płatków owsianych górskich
  • 30 g (2 łyżeczki laskolady – krem z daktyli i orzechów laskowych, kupicie tutaj)
  • 1 łyżka (15 g ) orzechów laskowych prażonych (można kupić gotowe lub samemu uprażyć w piekarniku)
  • szczypta soli (fajnie uzupełnia słodki smak)
  • 2 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu
  • 1 czubata łyżeczka kakao bez cukru
  • 125 g malin i garść czereśni (można użyć innych sezonowych lub mrożonych owoców, np. truskawek czy borówek)

Przygotowanie:

  1. W rondelku pogrzej płatki ze szczyptą soli, mlekiem, kakao i erytrolem.
  2. Gotuj aż płatki wchłoną większość płynu.
  3. Zblenduj ręcznym blenderem razem z krem orzechowym – jeśli masa będzie za gęsta, dolej mleko.
  4. Dodaj owoce i pokruszone orzechy (jeśli kupisz laskowe nieprażone, warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku – nabiorą lepszego smaku).

1 porcja zawiera: 366 kcal; 11,4 g białka; 18,2 g tłuszczu; 35,2 g węglowodanów; 10,4 g błonnika

1 komentuj

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *