Dzisiaj będzie trochę zimowo i świątecznie. Bo właśnie tak kojarzy mi się szarlotka, szczególnie taka ozdobiona gwiazdkami. Ale skoro świat i tak stoi na głowie, to chyba można, nie? 😀
Proponowane przeze mnie ciasto nie ma glutenu ani nabiału, dlatego fajnie sprawdzi się w diecie alergika. Poza tym jest dużo zdrowszą i bogatszą w składniki mineralne alternatywą ciasta z białej mąki. No i mamy tutaj tyle błonnika, że spokojnie można się najeść 1 kawałkiem. Sprawdźcie koniecznie!
Składniki na 8-10 porcji (forma 26 cm):
Składniki:
- 450 g mąki gryczanej (jeśli nie masz, zmiel w blenderze dokładnie NIEPALONĄ kaszę gryczaną)
- 150 g schłodzonego oleju kokosowego (lub masła)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli (fajnie uzupełnia słodki smak)
- 3-4 łyżki erytrolu
- 5 żółtek
- 3 łyżki miodu
Farsz:
- 1,5- 2 kg jabłek (jeśli robisz w formie do tarty, trzymaj się tej mniejszej ilości)
- erytrol – ilość dobieramy do słodkości jabłek
- 50 g rodzynek
- duuuuża łyżeczka cynamonu, tak od serca
- szczypta kardamonu
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- sok z 1 cytryny
- zmielony na puder ksylitol lub erytrol do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę z solą, erytrolem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj posiekane masło lub olej, żółtka i miód. Wyrób szybko ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj nadzienie – obierz* jabłka, pokrój w dużą kostkę. Skrop je sokiem z cytryny, włóż do rondelka, dodaj trochę wody, słodzik i przyprawy. Trzymaj na ogniu (bez przykrycia) 10-15 minut, aż owoce zrobią się miękkie. Ewentualny nadmiar puszczonego soku odlej. Następnie wymieszaj z rodzynkami i orzechami.
- Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 3 części. Posmaruj formę (u mnie do tarty o średnicy 26 cm) olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż spód formy ciastem, dokładnie dociskając. Pamiętaj o bokach ciasta. Podpiecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Wyjmij, wyłóż nadzienie z jabłek.
- Ozdób pozostałym ciastem, np. wycinając z niego gwiazdki, serduszka lub robiąc kratkę.
- Włóż z powrotem do piekarnika (180 stopni) na ok. 25-30 minut, sprawdzając co jakiś czas czy wierzch nie zarumienił się za bardzo. Jeśli tak się stanie, wyłącz górną grzałkę lub przykryj ciasto folią aluminiową.
- Posyp zmielonym erytrolem lub ksylitolem.
*w idealnym świecie powinno się obrać jabłka, ale ja tego nie zrobiłam z lenistwa 😀

Przepis pochodzi ze strony http://www.slodkiefantazje.pl/ i został przeze mnie lekko zmodyfikowany.
O matko! Ale pięknie się prezentuje – przywołuje na myśl jesień i te cudowne smaki 🙂 My ostatnio robiliśmy szarlotkę i wyszła niebiańska, dobrze, że w zapasie mieliśmy słoik z jabłuszkami 🙂
Wygląda przepysznie i smakuje zapewne też, palce lizać 🙂
Ja jeśli chodzi o mąkę gryczaną to bardzo polecam naleśniki na słono. Z mięsem, fasolą – po meksykańsku. Jeden się zje i już człowiek syty na cały dzień 🙂 Szarlotki nie próbowałam, zawsze myslalem, ze ta mąka do słodkich nie pasuje. Pora sprawdzić, przepis dość prosty. Biorę się na weekendzie do pracy 🙂