Dietetyczna zdrowa szarlotka na gryczanym spodzie, bez cukru, ciasto bez cukru, bezglutenowe, bezglutenu

Dzisiaj będzie trochę zimowo i świątecznie. Bo właśnie tak kojarzy mi się szarlotka, szczególnie taka ozdobiona gwiazdkami. Ale skoro świat i tak stoi na głowie, to chyba można, nie? 😀

Proponowane przeze mnie ciasto nie ma glutenu ani nabiału, dlatego fajnie sprawdzi się w diecie alergika. Poza tym jest dużo zdrowszą i bogatszą w składniki mineralne alternatywą ciasta z białej mąki. No i mamy tutaj tyle błonnika, że spokojnie można się najeść 1 kawałkiem. Sprawdźcie koniecznie!

Składniki na 8-10 porcji (forma 26 cm):

Składniki:

  • 450 g mąki gryczanej (jeśli nie masz, zmiel w blenderze dokładnie NIEPALONĄ kaszę gryczaną)
  • 150 g schłodzonego oleju kokosowego (lub masła)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli (fajnie uzupełnia słodki smak)
  • 3-4 łyżki erytrolu
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki miodu

Farsz:

  • 1,5- 2 kg jabłek (jeśli robisz w formie do tarty, trzymaj się tej mniejszej ilości)
  • erytrol – ilość dobieramy do słodkości jabłek
  • 50 g rodzynek
  • duuuuża łyżeczka cynamonu, tak od serca
  • szczypta kardamonu
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • sok z 1 cytryny
  • zmielony na puder ksylitol lub erytrol do posypania ciasta

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę z solą, erytrolem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj posiekane masło lub olej, żółtka i miód. Wyrób szybko ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj nadzienie – obierz* jabłka, pokrój w dużą kostkę. Skrop je sokiem z cytryny, włóż do rondelka, dodaj trochę wody, słodzik i przyprawy. Trzymaj na ogniu (bez przykrycia) 10-15 minut, aż owoce zrobią się miękkie. Ewentualny nadmiar puszczonego soku odlej. Następnie wymieszaj z rodzynkami i orzechami.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 3 części. Posmaruj formę (u mnie do tarty o średnicy 26 cm) olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż spód formy ciastem, dokładnie dociskając. Pamiętaj o bokach ciasta. Podpiecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  4. Wyjmij, wyłóż nadzienie z jabłek.
  5. Ozdób pozostałym ciastem, np. wycinając z niego gwiazdki, serduszka lub robiąc kratkę.
  6. Włóż z powrotem do piekarnika (180 stopni) na ok. 25-30 minut, sprawdzając co jakiś czas czy wierzch nie zarumienił się za bardzo. Jeśli tak się stanie, wyłącz górną grzałkę lub przykryj ciasto folią aluminiową.
  7. Posyp zmielonym erytrolem lub ksylitolem.

*w idealnym świecie powinno się obrać jabłka, ale ja tego nie zrobiłam z lenistwa 😀

Dietetyczna zdrowa szarlotka na gryczanym spodzie, bez cukru, ciasto bez cukru, bezglutenowe, bezglutenu

Przepis pochodzi ze strony http://www.slodkiefantazje.pl/ i został przeze mnie lekko zmodyfikowany.

3 komentarzy:
  1. Paulina Zawarła
    Paulina Zawarła says:

    O matko! Ale pięknie się prezentuje – przywołuje na myśl jesień i te cudowne smaki 🙂 My ostatnio robiliśmy szarlotkę i wyszła niebiańska, dobrze, że w zapasie mieliśmy słoik z jabłuszkami 🙂

    Odpowiedz
  2. Kasia z polisaturystyczna.pl
    Kasia z polisaturystyczna.pl says:

    Ja jeśli chodzi o mąkę gryczaną to bardzo polecam naleśniki na słono. Z mięsem, fasolą – po meksykańsku. Jeden się zje i już człowiek syty na cały dzień 🙂 Szarlotki nie próbowałam, zawsze myslalem, ze ta mąka do słodkich nie pasuje. Pora sprawdzić, przepis dość prosty. Biorę się na weekendzie do pracy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *