Ostatnio niewątpliwie największą popularnością w marketach, oprócz papieru toaletowego, mięsa i ryżu, cieszy się makaron. Tak się składa, że uwielbiam makarony w różnych postaciach, dzięki czemu mogę dzielić się z Wami różnymi fajnymi przepisami, które wprowadzą trochę urozmaicenia w kuchni. W końcu nie samym bolońskim człowiek żyje. Jeśli będziecie mieli problem z dostępnością któregokolwiek z proponowanych przeze mnie warzyw, możecie zamienić na inne, chociażby marchewkę, paprykę czy szpinak.
Składniki na 3 porcje:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu (najlepiej spaghetti)
- 1 mała kapusta pak choi
- 1/3 brokuła
- 300 g groszku cukrowego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki (45 g) orzechów ziemnych do posypania
Sos:
- 50 g pasty sezamowej (4 łyżki)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1-2 łyżeczki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie trochę wody dla rzadszej konsystencji
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki, tahini (pasta sezamowa), syrop klonowy, starty imbir (1-2 łyżeczki), przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Możesz dodać trochę wody dla rzadszej konsystencji.
- Pokrój zielone warzywa na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę, chwilę podsmażaj.
- Dodaj resztę warzyw (z kapusty pak choi dodaj tylko pokrojone łodygi, liście zostaw na koniec).
- Kiedy warzywa zrobią się miękkie (ale nie rozgotowane), dodaj posiekane liście pak choi.
- Zalej sosem z miseczki, dodaj makaron (jeśli zdążył się posklejać, przelej gorącą wodą przed wrzuceniem na patelnię).
- Wszystko chwilę podgrzej do połączenia składników, ale nie za długo bo sos zrobi się gorzki.
- Zdejmij z patelni, przed podaniem posyp pokruszonymi orzechami ziemnymi.

1 porcja (1/3 makaronu) zawiera:
545 kcal; 21,6 g białka; 21,6 g tłuszczu; 56,4 g węglowodanów; 15 g błonnika
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!