Dzisiejsza sałatka to nie tylko spora dawka białka (37 g w porcji), ale też bomba smaków i aromatów. Słodko-słone połączenie, z dodatkiem świeżych ziół i chrupiących orzechów sprawdzi się idealnie na kolację czy nawet drugie śniadanie. Wybierzcie dobrej jakości wołowinę (polędwica lub rostbef) i koniecznie krójcie w poprzek włókien, w przeciwnym wypadku mięso będzie twarde i zepsuje smak sałatki.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g wołowiny (polędwica lub rostbef)
  • garść miksu sałat
  • 2 ogórki
  • 2 małe marchewki lub 1 duża
  • 30 g orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
  • po 2 garście mięty i kolendry
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka oleju

    Sos:
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli
  • szczypta chili

Przygotowanie:

Sos:

  1. Wymieszaj składniki sosu (sok wyciśnięty z 1/2 limonki, olej sezamowy, syrop klonowy, łyżeczka tartego imbiru, łyżeczka syropu klonowego, łyżka sosu sojowego, sól, szczypta chili).

Sałatka:

  1. Wołowinę pokrój na małe paski w poprzek włókien.
  2. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, smaż mięso 2-3 minuty (nie dłużej).
  3. Marchewki i ogórki pokrój w cienkie paski (np. obieraczką do warzyw). Sałatę opłucz i wysusz (możesz użyć miksu sałat)
  4. Mango obierz i pokrój w dużą kostkę.
  5. Przełóż warzywa do miski, dodaj mango, ostudzone mięso. Zalej sosem i posyp dużą garścią mięty, i kolendry oraz pokruszonymi orzechami.

1 porcja zawiera:

452 kcal; 37 g białka; 18,6 g tłuszczu; 32 g węglowodanów; 7,6 g błonnika

3 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *