zupa curry z pak choi dietetyczna obiad

Za kapustą pak choi rozglądałam się od dawna, ale jakoś nigdy nie miałam okazji trafić. W końcu się udało, a jako że jestem fanką kuchni azjatyckiej, nie miałam dużego problemu z przygotowaniem posiłku. I szczerze Wam powiem, że wyszło super, nie tylko pod kątem wizualnym. Jeśli traficie na pak choi w markecie, bierzcie i próbujcie, bo w zupie curry smakuje świetnie. Mała wskazówka – jeśli chcecie, żeby zupa była jeszcze bardziej sycąca (chociaż moim zdaniem jest już wystarczająco) dodajcie kawałki tofu, piersi z kurczaka lub krewetek. Smakowo będzie się komponować 😉

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 kapusta pak choi
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g mleczka kokosowego (12% tłuszczu)
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki przyprawy curry (ilość można dozować wg uznania)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kurkumy dla koloru
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa, pokrój łodyżki pak choi w paski, listki na duże kawałki.
  2. Paprykę pokrój w paski, pieczarki w plastry.
  3. Ugotuj makaron, odstaw na bok.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż łodygi kapusty, paprykę i pieczarki. Kiedy woda z grzybów wyparuje, dodaj mleczko (wymieszaj z odrobiną gorącej wody z patelni, żeby się nie zwarzyło), bulion, przyprawę curry (dodawaj stopniowo, testując smak) i ewentualnie kurkumę dla lepszego koloru.
  5. Trzymaj chwilę na ogniu, następnie wrzuć posiekane listki i trzymaj kolejne kilka minut.
  6. Podawaj z ugotowanym makaronem (jeśli się poskleja, możesz przelać gorącą wodą lub zostawić chwilę w zupie), posypane sezamem. Opcjonalnie dopraw do smaku pieprzem i ostrą papryką.
zupa curry z pak choi dietetyczna obiad

1 porcja (1/3 zupy) zawiera:

363 kcal; 11 g białka; 18 g tłuszczu; 35 g węglowodanów; 11 g błonnika

3 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *