kokosowa owsianka z mango i marakują

Pomyślałam, że fajnie będzie wprowadzić trochę słońca w ten szary listopad. Intensywnie żółta owsianka nie dość, że poprawia humor, to jeszcze jest pełna prozdrowotnych składników. Dodatkowo kremowa konsystencja, uzyskana dzięki mleczku kokosowemu, przekona każdego kto podchodzi do owsianek sceptycznie. Sami sprawdźcie. Jeśli nie macie marakui czy mango nic nie szkodzi. Banan też świetnie się sprawdzi 😉

kokosowa owsianka z mango i marakują

Składniki na 1 porcję:

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mleczka kokosowego (12% tłuszczu)
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • szczypta soli
  • 0,5 mango
  • garść borówek
  • 1 marakuja (można pominąć)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej wodą i mleczkiem kokosowym z puszki. Dodaj ksylitol i szczyptę soli, ugotuj na małym ogniu aż płatki wchłoną płyn. Przełóż do miseczki, dodaj obrane i pokrojone mango, borówki oraz wiórki kokosowe. Marakuję przekrój na pół, jedną część włóż do owsianki dla dekoracji, z drugiej wydrąż miąższ i połóż obok (jedząc owsiankę pomiń skórkę marakui). 

1 porcja zawiera:

518 kcal; 8,8 g białka; 20,2 g tłuszczu; 70 g węglowodanów; 11,4 g błonnika

2 komentarzy:
    • Daria Pakuła
      Daria Pakuła says:

      Cześć 🙂
      Jeśli chodzi o 12%, to house of asia.

      Natomiast z innego przedziału zawartości tłuszczu, na pewno aroy-D (17%) czy real thai (jest wersja zwykła 19% i light 6%)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *