Jeśli kojarzycie chleb w jajku to pewnie wiecie, że to najlepsze jedzenie na świecie. Smak dzieciństwa <3 Tosty francuskie to coś podobnego, tyle że nazywa się ładniej. Postanowiłam trochę je ulepszyć, zamieniając smażenie na pieczenie w gofrownicy. Przy okazji wyszło takie 2w1 – gofry i tosty jednocześnie. Sos śliwkowy idealnie zgrywa się z pachnącymi cynamonem tostami, a jeśli chcecie możecie dla urozmaicenia dorzucić jakieś owoce, np. borówki.

Składniki na 2 porcje:
- 4 kromki chleba żytniego razowego
- 2 jajka
- cynamon – ilość wg uznania
- garść śliwek
- 1,5 łyżki niesłodzonego kakao
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodzidła)
Przygotowanie:
- Tosty:
W misce wymieszaj jajka z cynamonem (ilość wg uznania) oraz szczyptą soli. Obtocz pieczywo i włóż do rozgrzanej gofrownicy. Upieczone gofry odkładaj na kratkę do pieczenia (dzięki temu będą chrupiące). - Sos:
Śliwki bez pestek podgrzej w rondelku, pod koniec dodaj kakao i syrop. Kiedy śliwki się rozpadną i będą wystarczająco miękkie, zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem na gładki mus. Polej gofry tuż przed podaniem, możesz dodać kilka owoców sezonowych typu jagody, borówki, truskawki.
4 tosty (2 porcje) zawierają:
539 kcal; 24,7 g białka; 15,2 g tłuszczu; 70 g węglowodanów; 21 g błonnika
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!