Zauważyłam, że trudno znaleźć w sklepach dobre lody, które nie zawierają mleka. Próbowałam kiedyś jednej marki, ale ilość cukru mnie powaliła. Na szczęście internet nie zawodzi i można znaleźć fajne przepisy na domowe lody, także te bezmleczne*. Ostatnio często używam mleka kokosowego, więc wolałam tym razem użyć innej bazy. W tej roli świetnie sprawdziło się tofu. Koniecznie miękkie, które pozwoli uzyskać aksamitną konsystencję. No i ma mniej kalorii. Lody możecie podać z owocami, orzechami lub nawet w wafelku. Dodatkowym atutem deseru jest kaloryczność – 2 gałki lodów wg tego przepisu mają 157 kcal, podczas gdy tradycyjne 245 kcal.
Składniki na 8 porcji po 2 gałki:
- 400 g miękkiego tofu naturalnego
- 90 g syropu klonowego
- 90 g masła orzechowego
- 60 g kakao niesłodzonego
- 100 g mleka roślinnego (użyłam sojowego)
- szczypta soli dla podbicia słodkiego smaku
Użyj miękkiego tofu. Pozwala uzyskać lepszą konsystencję lodów i ma mniej kalorii.
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj na wysokich obrotach, aż osiągniesz gładką konsystencję. Przelej do pojemnika (np. pojemnik do przechowywania żywności) i wstaw do zamrażarki. Co 1-2 godziny mieszaj lody, żeby nabrały pulchnej konsystencji bez kryształków lodu. Podawaj z owocami lub orzechami.



*Oryginalny przepis pochodzi z fanpage Polsoja
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!