Ja wiem, że przepis na placuszki bananowe krąży po internecie w różnych wersjach od epoki dinozaurów. Ale pomyślałam sobie, że chciałabym go mieć także u siebie, na stałe. Szczególnie, że lubię proste przepisy, a ten właśnie do takich należy. Jako że o tej porze roku moim głównym pożywieniem są truskawki (:D), i tu nie mogło się bez nich obejść. Są też borówki, maliny, jeżyny. Tak naprawdę możecie dodać owoce, które lubicie, nie musicie się sugerować moją mieszanką. Jeśli użyjecie wyżej wymienionych, lub jagód/porzeczek, kaloryczność będzie bardzo podobna.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami)
  • 100 g mąki ryżowej
  • 200 ml wody

Do podania:

  • sezonowe owoce w dowolnych proporcjach (u mnie po 1 garści truskawek, malin, borówek i jeżyn)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka pokruszonych migdałów

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj banana z wodą, dodaj mąkę i ponownie miksuj na gładką masę.
  2. Smaż małe placuszki na patelni z nieprzywierającym dnem.
  3. Podawaj z owocami, migdałami i wiórkami.
Łatwe placuszki bananowe z owocami (bezglutenowe, wegańskie) fit
Łatwe placuszki bananowe z owocami (bezglutenowe, wegańskie) fit
Łatwe placuszki bananowe z owocami (bezglutenowe, wegańskie) fit

1 porcja zawiera:

369 kcal; 7,3 g białka; 8,7 g tłuszczu; 60,5 g węglowodanów; 9,4 g błonnika