Jestem jedną z tych osób, które uwielbiają kuchnie azjatycką, szczególnie dania z makaronem czy ryżem. Wbrew pozorom zrobienie takiego posiłku nie musi wymagać trudnodostępnych składników. Możecie mieć problem jedynie z groszkiem cukrowym, ponieważ pojawia się w sklepach sezonowo, czasem poza sezonem. Jeśli uda Wam się trafić, koniecznie kupcie i wypróbujcie ten przepis!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szt. mango
  • 0,5 papryki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szt. cebuli
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • kolendra lub natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Mango obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy na podłużne kawałki. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Groszek cukrowy oczyszczamy i ewentualnie kroimy na pół (w zależności od wielkości). Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Olej podgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim cebulę przez 1 minutę. Dodajemy paprykę i smażymy razem przez 2-3 minuty. Dodajemy groszek i sos sojowy. Dusimy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy masło orzechowe, cukier i kilka łyżek wody. Mieszamy, a następnie gotujemy 3-5 minut do miękkości. Podajemy z ryżem, pokruszonymi orzechami i kawałkami mango. Można posypać świeżą kolendrą lub pietruszką

ryż z mango i warzywami

1 porcja zawiera:

569 kcal; 12,5 g białka; 23,4 g tłuszczu; 73,3 g węglowodanów; 8,5 g błonnika