Gofry nie do końca kojarzą się ze zdrowym posiłkiem, pewnie ze względu na duże ilości cukru, dżemu, bitej śmietany czy kolorowych posypek. Ale można do nich podejść nieco inaczej, przygotowując je po swojemu, ze świeżymi owocami i polewą z gorzkiej czekolady. Nie powiecie mi, że te ze zdjęcia wyglądają mniej apetycznie niż kupione nad polskim morzem 😀 Nie traktujcie tego przepisu jedynie w kategorii deseru – spokojnie można zrobić te pyszności w ramach niedzielnego śniadania, kiedy po prostu mamy więcej czasu przygotowanie czegoś extra.

Mam w domu spore zapasy mąki ryżowej, więc pomyślałam że idealnie nada się na bezglutenowe gofry. Do zabarwienia użyłam soku z buraków. Im więcej dodacie, tym intensywniejszy będzie kolor. WAŻNE, żeby nie używać soku z buraków kiszonych i/lub z intensywnymi dodatkami typu imbir, czosnek, bo mogą zepsuć smak. Ja zazwyczaj dolewam zwykłego soku z buraków ćwikłowych z dodatkiem soli, w szklanej butelce. Jest dość słodki, dobrze barwi i nie wpływa negatywnie na smak. Polewę czekoladową zrobiłam standardowo z roztopionej gorzkiej czekolady wymieszanej z olejem kokosowym. Zawsze sięgajcie po czekoladę o wysokiej zawartości kakao (u mnie zazwyczaj Wawel 70%/Wawel 90% lub gorzka z Biedronki, nie pamiętam nazwy.

Żeby gofry były chrupiące, musicie dobrze rozgrzać gofrownice i od razu po upieczeniu przekładać je na kratkę, tak żeby woda odparowała. Jeśli nie macie gofrownicy, rozejrzyjcie się po sklepach za foremkami do pieczenia gofrów w piekarniku.

Składniki (8 gofrów):

  • 1 szklanka mąki ryżowej (160 g)
  • 3/4 szklanki skrobi (mąki) ziemniaczanej (120 g)
  • 1 szklanka mleka sojowego (lub krowiego) (250 ml)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki soku z buraków ćwikłowych (najlepiej bez dodatków innych warzyw i imbiru, jedynie sól) lub soku malinowego
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju do posmarowania gofrownicy

Do podania:

  • Świeże owoce – borówki, jagody, truskawki, maliny
  • Polewa czekoladowa, czyli pół tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) + 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj mikserem lub rózgą. Jeśli chcesz gofry o intensywniejszym kolorze, dolej więcej soku (bledną w trakcie pieczenia). Rozgrzej bardzo mocno gofrownicę – możesz ją posmarować olejem żeby zapobiec przyklejaniu gofrów (nie każde urządzenie tego wymaga). Rozprowadź ciasto w foremkach, piecz kilka minut aż zaczną się lekko rumienić. WAŻNE – od razu po upieczeniu przekładaj je na kratkę do pieczenia. Dzięki temu woda odparuje, a same gofry będą chrupiące. W czasie pieczenia ostatnich gofrów przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę rozpuść na małym ogniu z olejem kokosowym, ciągle mieszaj żeby się nie przypaliła. Przełóż gofry na talerz, posyp owocami, polej czekoladą.

Bezglutenowe gofry z owocami i czekoladą zdrowe
Bezglutenowe gofry z owocami i czekoladą zdrowe
Bezglutenowe gofry z owocami i czekoladą zdrowe

1 gofr z owocami i polewą zawiera:

237 kcal; 5,2 g białka; 5,2 g tłuszczu; 41 g węglowodanów; 2,6 g błonnika