Jeśli tak jak ja lubicie kolorowe jedzenie, na pewno nie zawiedziecie się na dzisiejszym przepisie. Tacos z kurczakiem i marchewką, oblane zielonym guacamole cieszy zarówno oko, jak i podniebienie 😀

Składniki na 2 porcje:

GUACAMOLE:

  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki

TACOSY:

  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 3 tortille (120 g)
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
tacos z kurczakiem i guacamole

Wykonanie:

  1. Łączymy w miseczce wszystkie składniki marynaty (1 łyżka oleju lub oliwy, posiekany czosnek, papryka, kurkuma, sól, pieprz). Kurczaka kroimy w kostkę i umieszczamy w misce z marynatą. Mieszamy a następnie odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
  2. Na patelni podsmażamy kurczaka.
  3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki. Tortille delikatnie składamy na pół (możemy wykroić z niej mniejsze kółka za pomocą talerzy) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 5 minut. Tak, żeby powstały zarumienione łódeczki. Najłatwiej w tym celu użyć odwróconej metalowej formy do muffinów.
  4. Awokado (musi być dojrzałe i miękkie!) przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ i rozdrabniamy widelcem z przyprawami i sokiem z cytryny.
  5. W tortilli umieszczamy kurczaka, startą marchew, cebulę i kukurydzę.
  6. Polewamy guacamole, posypujemy natką pietruszki lub kolendrą i świeżo mielonym pieprzem dla dekoracji. Podajemy z ćwiartkami limonki do skropienia nadzienia.

1 porcja zawiera:

  • 571 kcal
  • 32 g białka
  • 23 g tłuszczu
  • 52 g węglowodanów
  • 11,4 g błonnika