Zupa lekka, bardzo prosta w przygotowaniu i świetna na letnią kolację. Kolor napawa optymizmem, a połączenie kukurydzy, mleka kokosowego i szczypty chilli przypadnie do gustu nawet wymagającym. Spróbujcie koniecznie!

Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy
2018-07-25 15:33:00

Porcje 2
Składniki
- 2 kolby kukurydzy
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego bez cukru (z kartonu)
- 250 ml wywaru z warzyw - można dolać więcej lub mniej wg uznania
- szczypta lub więcej mielonej papryki chili, soli, pieprzu i kurkumy
Do podania
- 1 łyżka pestek dyni
- natka pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub śmietany
Przygotowanie
- Kukurydzę umyj i ostrym nożem odetnij ziarna od kolby.
- Posiekaj cebulę, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj kukurydzę i smaż około 5 minut. Następnie dolej mleko kokosowe oraz wywar, dopraw, wymieszaj i duś wszystko ok. 5 minut.
- Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem - w razie potrzeby dolej więcej wywaru.
- Zupę podawaj schłodzoną, z jogurtem greckim, posypaną pokruszonymi pestkami dyni, pieprzem i natką pietruszki.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/


Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!