Zupa lekka, bardzo prosta w przygotowaniu i świetna na letnią kolację. Kolor napawa optymizmem, a połączenie kukurydzy, mleka kokosowego i szczypty chilli przypadnie do gustu nawet wymagającym. Spróbujcie koniecznie!

Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy
Porcje 2
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 2 kolby kukurydzy
  2. 1 cebula
  3. 1 łyżka oleju
  4. 1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego bez cukru (z kartonu)
  5. 250 ml wywaru z warzyw - można dolać więcej lub mniej wg uznania
  6. szczypta lub więcej mielonej papryki chili, soli, pieprzu i kurkumy
Do podania
  1. 1 łyżka pestek dyni
  2. natka pietruszki
  3. świeżo zmielony pieprz
  4. 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub śmietany
Przygotowanie
  1. Kukurydzę umyj i ostrym nożem odetnij ziarna od kolby.
  2. Posiekaj cebulę, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj kukurydzę i smaż około 5 minut. Następnie dolej mleko kokosowe oraz wywar, dopraw, wymieszaj i duś wszystko ok. 5 minut.
  3. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem - w razie potrzeby dolej więcej wywaru.
  4. Zupę podawaj schłodzoną, z jogurtem greckim, posypaną pokruszonymi pestkami dyni, pieprzem i natką pietruszki.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/

kokosowy krem z kukurydzy
kokosowa zupa krem z kukurydzy kalorie