Niewymagające obiady i desery to ostatnio moja specjalność. W weekend przygotowałam budyń z galaretką owocową – aż dziwne, że nie wpadłam wcześnej na to proste, ale genialne połączenie! Oczywiście możecie zamiast budyniu z paczki (akurat ten, którego użyłam jest całkiem w porządku) użyć puddingu z kaszy jaglanej. Wszystko zależy od czasu i zapasów kuchennych. Porcja deseru (czyli 1/3 całości) to ok. 300 kcal, w zależności od tego jakich owoców użyjecie. Ja użyłam mieszanki, w której były truskawki, maliny i porzeczki. Nie bójcie się mrożonek – zimą świetnie zastępują świeże owoce, i wbrew temu co się sądzi nie są uboższe w witaminy.

Prosty deser owocowy
2018-03-06 15:04:01

Porcje 3
Składniki
- 450 g owoców mrożonych (lub świeżych w sezonie), najlepiej w różnych kształtach i kolorach
- 1 opakowanie budyniu jaglanego waniliowego bez cukru (lub zwykłego)
- 500 ml mleka
- 2 opakowania galaretki truskawkowej bez cukru (2x14g)
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
Przygotowanie
- Galaretki zalej 700 ml gorącej wody, dodaj 1 łyżkę (lub więcej w przypadku kwaśnych owoców) ksylitolu, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do lekkiego stężenia.
- Budyń przygotuj wg instrukcji na opakowaniu w 500 ml mleka (w trakcie dodaj 2 łyżki ksylitolu). Przelej do dużych szklanek.
- Na budyń wysyp owoce, następnie zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki.
Wskazówki
- Użyłam galaretki z celiko, która jest mniejsza niż standardowa (14g/opak) - sprawdź gramaturę użytej galaretki przed przygotowaniem deseru
- Jeśli używasz kwaśnych owoców (maliny, porzeczki) dodaj więcej słodzika
- Pamiętaj, żeby budyń zalewać przestudzoną, lekko tężejącą galaretką (jeśli stężała za bardzo, lekko ją podgrzej).
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/

Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!