Gofry kojarzone są z pustymi kaloriami i wyrzutami sumienia. A tymczasem okazuje się, że mogą być pożywnym śniadaniem. Wystarczy przygotować je z odpowiedniej, wartościowej mąki i nie przesadzić z dodatkiem słodzika/cukru. Dziś mam dla Was przepis na wersję z kaszy (mąki) jaglanej. Do gofrów dorzućcie np. dżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy krem czekoladowy z orzechów. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące 😉 Jeśli nie macie w domu mąki jaglanej, zblendujcie po prostu surową kaszę do jak najdrobniejszej konsystencji. Jeśli kasza, którą kupiliście jest gorzka (zdarza się w przypadku niektórych firm), podprażcie ją wcześniej na suchej patelni.


- 75 g mąki jaglanej (7,5 płaskich łyżek)
- 65 g skrobi ziemniaczanej (4 płaskie łyżki)
- 20 g oleju (3 łyżki)
- 125 g mleka 2% tłuszczu (0,5 szklanki)
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki ksylitolu
- szczypta soli
- opcjonalnie ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy
- 4 łyżeczki dżemu 100% owoców
- 1 dojrzały banan
- Zmiksuj mąkę z żółtkiem jajka, mlekiem, olejem, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i solą. Odstaw na 30 minut pod przykryciem.
- W osobnej misce ubij białko, następnie delikatnie wmieszaj do ciasta.
- Gofrownicę nasmaruj niewielką ilością tłuszczu, następnie porządnie rozgrzej. Rozlej ciasto i piecz ok. 5 minut (w zależności od mocy gofrownicy). Studź na kratce do pieczenia, dzięki temu gofry będą chrupiące. Dodaj owoce i dżem.
- Nie idź na skróty, pomijając etap z ubijaniem białka - dzięki temu procesowi gofry rosną i są chrupiące.


Wyszły najlepsze jakie do tej pory robiłam no niebo w gębie ?