Gofry kojarzone są z pustymi kaloriami i wyrzutami sumienia. A tymczasem okazuje się, że mogą być pożywnym śniadaniem. Wystarczy przygotować je z odpowiedniej, wartościowej mąki i nie przesadzić z dodatkiem słodzika/cukru. Dziś mam dla Was przepis na wersję z kaszy (mąki) jaglanej. Do gofrów dorzućcie np. dżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy krem czekoladowy z orzechów. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące 😉 Jeśli nie macie w domu mąki jaglanej, zblendujcie po prostu surową kaszę do jak najdrobniejszej konsystencji. Jeśli kasza, którą kupiliście jest gorzka (zdarza się w przypadku niektórych firm), podprażcie ją wcześniej na suchej patelni.

Gofry jaglane
Porcje 4
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 75 g mąki jaglanej (7,5 płaskich łyżek)
  2. 65 g skrobi ziemniaczanej (4 płaskie łyżki)
  3. 20 g oleju (3 łyżki)
  4. 125 g mleka 2% tłuszczu (0,5 szklanki)
  5. 1 jajko M
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1-2 łyżeczki ksylitolu
  8. szczypta soli
  9. opcjonalnie ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy
Do podania
  1. 4 łyżeczki dżemu 100% owoców
  2. 1 dojrzały banan
Przygotowanie
  1. Zmiksuj mąkę z żółtkiem jajka, mlekiem, olejem, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i solą. Odstaw na 30 minut pod przykryciem.
  2. W osobnej misce ubij białko, następnie delikatnie wmieszaj do ciasta.
  3. Gofrownicę nasmaruj niewielką ilością tłuszczu, następnie porządnie rozgrzej. Rozlej ciasto i piecz ok. 5 minut (w zależności od mocy gofrownicy). Studź na kratce do pieczenia, dzięki temu gofry będą chrupiące. Dodaj owoce i dżem.
Wskazówki
  1. Nie idź na skróty, pomijając etap z ubijaniem białka - dzięki temu procesowi gofry rosną i są chrupiące.
powiedz dietom nie https://www.powiedzdietomnie.pl/
gofry jaglane bezglutenowe3
gofry jaglane bezglutenowe2

gofry jaglane bezglutenowe2
gofry kalorie